Уряд почав розробляти план, як Україні виживати в умовах тропічної Африки

Поділитися
© yaruse.ru
Держагенству екологічних інвестицій при Кабміні доручили підготувати «Національний план адаптації до кліматичних змін». Про це повідомила прес-секретар агентства Ілона Заєць.

«Перед нами поставлено завдання - скласти «План адаптації». Потім він буде узгоджений з Мінфіном та Мін'юстом. По суті, у ньому прописано те, що слід врахувати поточні та прогнозовані зміни клімату, можливі наслідки для всіх економічних секторів. Наприклад, енергетики. Доведеться замислитися над тим, як ефективніше охолоджувати АЕС у спекотні літні місяці. Також треба враховувати те, що споживання електроенергії влітку через працюючі кондиціонери практично таке саме, як і взимку. Першу версію «Плану адаптації» може бути складено вже цієї осені», - повідомили в агентстві.

За словами екологів із Держагентства, швидше за все, у плані будуть прописані і рекомендації для аграріїв - яким сортам овочів і злаків віддавати пріоритет, а від яких утриматися. Наприклад, чи є сенс перейти на вирощування більш пізніх сортів пшениці. Що ж стосується овочів, то, за словами екологів, потрібно серйозно розглядати таку вигоду від потепління клімату, як можливість збору двох врожаїв на рік (наприклад, капусти, гороху, моркви тощо).

Кліматологи стверджують, що затяжна спека до +40, як минулого літа, або різка зміна погоди, як це відбувалося у червні-липні цього року, роблять Україну схожою на тропічну Африку.

Старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного НДІ Владислав Тимофєєв вважає, що подібні різкі зміни погоди влітку були і 10, і 20 років тому, проте зараз вони стали відбуватися частіше - з періодичністю тиждень-два.

«Це означає, що влітку наш помірний клімат стає схожим на тропічний», - сказав він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі