Між Київським і Московським патріархатами назріває нове протистояння за храми

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Філарет запевняє, що випадків, коли храми УПЦ КП переходять до Московського патріархату, стає все більше і більше. В УПЦ МП заперечують: «Священики від Філарета йшли завжди, у тому числі за часів Ющенка».

Відносини між УПЦ МП і УПЦ КП знову розпалюються. Днями глава Київського патріархату Філарет заявив, що з приходом нової влади у нього намагаються відбирати храми.

Філарет запевняє, що випадків, коли храми переходять до Московського патріархату, стає все більше і більше. «У Рівненській області розпочали скликати населення і агітувати за перехід у Московський патріархат. В Одесі секретар прес-служби митрополита Володимира заявив, що треба Київський патріархат ліквідувати. Ми побудували храм у Макарові за гроші Київського патріархату. А вони переоформили цей храм на Московський», - цитує його слова газета «Сегодня».

Схожа історія і в Яготині. Тут каменем спотикання став Троїцький собор. У 1800 році його збудував гетьман Кирило Розумовський, у 1930-ті - зруйнували комуністи, у 1994-му взялася відновлювати держава, і 29 березня 2012 року недобудований собор перейшов на баланс місцевої влади. «Ми не тільки освячували це місце, а й давали гроші на відновлення храму, а тепер Московський патріархат хоче забрати його собі. І яготинська влада хотіла минулого тижня передати їм храм», - поскаржився Філарет.

Втім, в УПЦ МП запевняють, що все не так. «Близько ніхто нічого не збирався нам передавати. Собор відновлювали, як пам'ятник архітектури, як музей. Щоб там служити, наприклад, його треба перебудувати зсередини, - розповідає отець Рустик, благочинний Яготинського району. - Зараз до цього собору підбираються послідовники Філарета. 7 квітня, на Благовіщення, вони провели на території храму мітинг.

В УПЦ МП кажуть, що силоміць нікого до себе не тягнуть і до допомоги влади не вдаються. «Священики від Філарета йшли завжди, у тому числі за часів Ющенка. Тому що його церква вважається церквою тільки в Україні. Навіть багато депутатів, які публічно виступають за Філарета, тим не менш хреститися і вінчатися ходять до нас», - каже Василь Анісімов, прес-секретар УПЦ МП. !zn

Читайте також:

Кримський муфтій вимагає від УПЦ МП припинити окроплювати мусульманських дітей святою водою

Голови українських церков попросили Януковича звільнити Тимошенко, Московський патріархат утримався

Главу УПЦ МП звинуватили у прагненні до автокефалії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі