Лівійський суд звинуватив полонених українців у намірі збивати бомбардувальники НАТО

Поділитися
© Сегодня
В офіційному звинуваченні, висунутому лівійською стороною, йдеться, що українські фахівці нібито «хотіли стріляти по літакам НАТО», а також працювали на армію Каддафі. Перше засідання суду пройшло без адвокатів - в українців їх просто немає.

Лівійський суд звинувачує українців, затриманих за звинуваченням у пособництві режиму Муаммара Каддафі, у намірах збивати бомбардувальники НАТО, які під час революції підтримали повстанців.

Про це виданню «Сегодня» розповів один з колишніх бранців лівійських повстанців, одесит Максим Шадра, який 5 квітня повернувся в Україну.

«4 квітня відбулося перше засідання (суду - ред.). На ньому було зачитано офіційне звинувачення - судячи з промови обвинувача, наші фахівці нібито «хотіли стріляти по літакам НАТО», а також працювали на армію Каддафі. Друге засідання має відбутися 9 квітня. Перед судом постали лише 18 українців, 4 росіянина і 2 білоруса, які утримуються під вартою бригади Отмана Зіддані (польового командира повстанців - ред.)», - розповів Шадра.

«Перше засідання пройшло без адвокатів з нашого боку - у нас їх просто немає. На суді присутні лише один третій секретар українського посольства. Якщо наших хлопців не будуть кваліфіковано захищати юристи, то суд може гірко закінчитися. Лівійці висунули дуже серйозні звинувачення. Їх не бентежить, що немає ніяких доказів нашої провини, і навіть те, що більшість наших - пенсіонери. Які з них найманці? Всі хворі та старі», - сказав він.

За словами одесита, доля інших 4-х українських громадян, які з самого початку потрапили в руки повстанців з повстанського угрупування «Міський революційний комітет», поки невідома. Зараз цю 4-ку українців утримують під охороною в районі Тріполі - Мітіга.

Шадра запевняє, що всі українці спочатку були найняті на мирну роботу - як технічні фахівці для обслуговування нафтових свердловин російсько-лівійською компанією «Дакар». Однак замість роботи на нафтових свердловинах, фахівців обманом заманили на військову базу урядових військ, де змушували ремонтувати техніку, поки табір не захопили повстанці.

За його словами, лівійські звинувачення в роботі українців на Каддафі цілком побудовані на зрадницькій брехні одного із заручників. «Ця людина або вирішила вислужитися і оббрехати нас, або він просто зійшов з глузду! Один наш із Харкова, раптом підбіг до лівійців і почав кричати арабською мовою, що всі ми працювали на Каддафі і у всьому винен мій батько, який завербував нас найманцями до Каддафі. Потім його навіть побили за це наші хлопці, проте було пізно - лівійці почули крики харків'янина. Потім нас допитували, але всі як один говорили, що це брехня. Ми зброї в руках не тримали, а ремонтувати військові тягачі нас змусили загрозою смерті», - запевняє він.

Як повідомлялося, у вересні 2011 року стало відомо про затримання у Лівії понад 20 українців - цивільних фахівців, які прибули для роботи на об'єктах лівійської нафтової промисловості. Понад півроку лівійські повстанці тримали українців під арештом, не дивлячись на те, що їх провина не була не доведена.

Уже в березні 2012 року троє громадян України зусиллями українських дипломатів були звільнені з лівійського полону і повернулися на батьківщину, інші й надалі утримувалися лівійськими повстанцями під вартою.

З моменту затримання українців у ЗМІ періодично з'являлася інформація про те, що насправді громадяни Україні є найманцями, які воювали на стороні Муамара Каддафі, тому їх і затримано повстанцями. Однак у зовнішньополітичному відомстві цю інформацію неодноразово спростовували. !zn

Читайте також:

У Лівії розпочався судовий процес над затриманими українцями


Українців у Лівії не відпускають через те, що в'їхали у країну під час конфлікту

МЗС: Українців у Лівії під арештом тримають неконтрольовані повстанці

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі