До Євро-2012 в Україні хочуть посилити вимоги до служб таксі

Поділитися
© Артемій Лєбєдєв
Кабінет міністрів має намір посилити правила роботи на ринку таксомоторних перевезень. На розгляд уряду надійшов законопроект, що дозволяє таксистам працювати тільки на автомобілях, оснащених лічильниками, за наявності спеціальних карток.

Міністерство інфраструктури спільно з профспілкою таксистів України розробили законопроект "Про особливості здійснення діяльності з перевезення пасажирів на таксі". У даний час документ проходить узгодження з Мінфіном, Мін'юстом і Мінекономрозвитку, після чого буде поданий до Верховної Ради. Автори документа сподіваються, що парламент прийме його до початку Євро-2012, пише «Коммерсант-Украина».

Як повідомив віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков, уряд буде наполягати на тому, щоб таксі були оснащені лічильниками. "Мінінфраструктури внесе до закону лише одну главу - лічильник для пасажира є обов'язковим, але не несе ніяких фіскальних функцій", - сказав Колесніков.

Окрім іншого, законопроект зобов'язує водіїв таксі отримувати новий дозвільний документ: картку таксі, що містить інформацію про фізичну або юридичну особу, яка має право надавати послуги у певному територіально-адміністративному окрузі. Передбачається, що цей дозвіл водії отримуватимуть у виконавчих комітетах при місцевих органах влади замість ліцензії, яка зараз видається Міністерством інфраструктури. "Водій, наприклад, зможе брати пасажирів у Києві та везти їх до Чернігова, але при цьому він не зможе брати пасажирів у Чернігові з київською карткою таксі", - пояснив голова профспілки таксистів Василь Попик.

За роботу без картки на водіїв буде накладено штраф у розмірі 3400 грн, а за використання автомобіля без таксометра - 1700 грн. "Якщо таксі або автомобіль з ознаками таксі - оснащений шашечками і антенами, порушить правила дорожнього руху, його зупинить інспектор ДАІ і перевірить наявність картки. Якщо її не виявиться, автомобіль може бути відправлений на штрафмайданчик", - підкреслив Попик. За його словами, в Україні працює більше 250 тис. таксистів, з яких тільки 20% має дозвіл на цей вид перевезень.

За задумом авторів документа, окрім картки таксі водій повинен буде мати "сертифікат професійної компетенції". "Сертифікати видаватиме спеціалізована школа таксистів. У ній повинні навчати знання міста, вмінню водіння, психології, безпеки, основам першої медичної допомоги", - зазначив Попик.

Законопроект торкається і роботи диспетчерських служб, яких зобов'яжуть укладати окремі договори з кожною службою таксі, вести електронний журнал реєстрації замовлень, аудіозапис замовлення, а також визначати вартість дзвінка за допомогою спеціального програмного забезпечення. У містах передбачається обладнати спеціальні стоянки таксі у місцях "підвищеного попиту": в аеропортах, на залізничних вокзалах і автостанціях, біля ресторанів, станцій метро, готелів і торгово-розважальних центрів. "За попередніми підрахунками у Києві слід обладнати мінімум 300 стоянок таксі у місцях великого скупчення людей", - вважає голова профспілки таксистів.

На думку Колеснікова, всі ці заходи повинні максимально легалізувати ринок таксомотроних перевезень. "Поки законопроект допрацьовується, нам слід подумати про технічне оснащення - камери відеоспостереження на дорогах, щоб фіксувати порушення", - додав віце-прем'єр.

Разом з тим голова Харківського обласного відділення профспілки таксистів Сергій Старцев впевнений, що подібні нововведення призведуть до підвищення цін на послуги. "Близько 95% таксистів - приватні підприємці, вони працюють на власних автомобілях. Зрозуміло, витрати на технічне оснащення ввійдуть у вартість проїзду. Наприклад, у Харкові мінімальна вартість проїзду в таксі становить 23-28 грн. Після прийняття законопроекту, вона може підвищитися на 10-20%. На щастя, ринок таксі величезний і кожен може знайти пропозицію, що підходить за ціною", - резюмував Старцев. !zn

Читайте також:

Водіям маршруток заборонять брати гроші під час їзди

АМКУ розслідує підвищення перед Євро-2012 вартості таксі

Столичні служби таксі підвищили вартість проїзду

В Україні зростуть штрафи для водіїв

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі