Японські вчені отримали точні дані про діаметр Сонця

Поділитися
© e-y.info
Визначити точний діаметр світила астрономам вдалося за допомогою оптичного ефекту, який називається "чотки Бейлі" і виникає на початку і в кінці повної фази затемнення.

Фахівці національної обсерваторії Японії змогли отримати точні дані про діаметр Сонця під час кільцеподібного затемнення, яке на початку поточного тижня спостерігали жителі більшої частини Азії та Північної Америки.

Визначити точний діаметр світила астрономам вдалося за допомогою оптичного ефекту, який називається "чотки Бейлі" і виникає на початку і в кінці повної фази затемнення. В цей момент краї сонячного і місячного дисків збігаються, проте світло Сонця місцями пробивається через нерівності рельєфу на Місяці і спостерігається з Землі як яскраві крапки червоного кольору. За допомогою "чоток Бейлі" астрономи можуть точно визначити положення краю сонячного диска.

Під час нещодавнього затемнення, яке можна було побачити в повній формі на більшій частині території Японії, місцеві вчені на чолі з професором Міцумою Сомою порівняли дані спостереження "чоток Бейлі" з декількох обсерваторій країни, а також раніше отриману інформацію з нині вже неіснуючого японського місячного зонда "Кагуя". У результаті дослідникам вдалося розрахувати точний діаметр Сонця, який становить 1 млн 392 тис 20 км.

Астрономи всього світу протягом багатьох років намагалися визначити точний діаметр нашої зірки, однак це завдання ускладнювалася високою яскравістю сонячного диска, яка в звичайних умовах заважає точно визначити його стан. !zn

Читайте також:

Сонце може обдати Землю величезною дозою радіації

Астрономи описали зірку-двійника Сонця

Астрономи зняли на камеру гігантські сонячні торнадо (відео)

На Сонці стався потужний спалах

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі