Життя могло зародитися у водах прісних озер, а не в океані

Поділитися
© webpark.ru
Первинні клітини повинні були розвинутися у тій місцевості, яка менше відрізнялася від них за хімічним складом. З цієї точки зору, морська вода не є ідеальним середовищем для розвитку життя.

Перші примітивні живі клітини могли з'явитися у водах прісних озер, які підігрівалися і наситились мікроелементами доісторичних геотермальних джерел. Про це заявляють російські та американські вчені у статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Група геологів і еволюційних біологів під керівництвом вихідця з Росії Євгенія Куніна з Національного інституту здоров'я в місті Бетесда (США) запропонувала новий аргумент на користь альтернативної теорії - зародження життя у прісноводних озерах, у воду яких надходить пара і гаряча вода з геотермальних джерел.

В останні роки з'явилося безліч свідчень того, що активність вулканів та інші геотермальні процеси грали важливу роль у зародженні життя. Так, у лютому 2010 року британські та німецькі геологи запропонували нову теорію зародження життя, згідно з якою перші клітини з'явилися в жерлі підводних вулканів і тільки потім заселили весь Світовий океан.

У жовтні 2011 року інша група вчених знайшла свідчення цьому у відкладеннях древніх гірських порід у Гренландії. Кунін і його колеги "перенесли" вулкани з вод "підсоленого" первинного океану у прісноводні озера на тих клаптиках суші, які існували у ранній історії Землі, порівнявши хімічний склад клітин з набором елементів у водах сучасних геотермальних озер.

У своєму дослідженні автори статті припустили, що первинні клітини повинні були розвинутися у тій місцевості, яка менше відрізнялася від них за хімічним складом. З цієї точки зору, морська вода не є ідеальним середовищем для розвитку життя - концентрації натрію, калію, марганцю, цинку та іонів інших найважливіших біоелементів у ній значно відрізняється від клітинних. Навіть найпримітивніші мікроорганізми володіють складною системою особливих "насосів", які перешкоджають змішуванню цитоплазми з морською водою.

Малоймовірно, що такі захисні пристосування існували вже в перших протоклітинах. Вчені порівняли хімічний склад цитоплазми в клітинах безлічі сучасних організмів і вивели "середні" концентрації амінокислот, біологічно важливих металів і інших речовин. Потім вони порівняли їх з типовим набором мікроелементів у воді сучасних океанів, ймовірним складом первинного океану і водою в сучасних геотермальних озерах.

Виявилося, що вулканічні озера були найбільш сприятливою "колискою" для зародження життя. Як зазначає Кунін і його колеги, тільки в їхніх водах склалися досить сприятливі умови для формування структур базових білків та інших найважливіших молекул, що складають основу клітини. За словами вчених, такі озера могли утворитися в результаті взаємодії води, що надходить на Землю разом з метеоритами і розпеченими породами на глибині.

Вода під час своєї подорожі з поверхні у глибинні шари "збирала" іони калію, натрію та інших важливих мікроелементів і поверталася з ними у вигляді геотермальної пари, яка осідала в озерах. Як вважають геологи, такі умови могли стабільно існувати протягом багатьох мільйонів років, що дало життю великий шанс на появу. Висновки вчених підтверджуються тим, що схожий хімічний склад характерний для вод геотермальних джерел в околицях вулкана Мутновський на Камчатці.

Як відомо, більшість геологів і еволюційних біологів вважають, що життя на Землі в сучасному його вигляді зародилося у водах первинного океану, який покривав практично всю поверхню планети. Вважається, що цей океан був густим бульйоном з амінокислот й інших "цеглинок життя", з яких з'явилися перші живі клітини. !zn

Читайте також:

В підльодовиковому озері в Антарктиді можуть існувати невідомі форми життя

Учені офіційно підтвердили проникнення у підльодовикове озеро в Антарктиді

Американський вчений запропонував нову теорію появи ніг

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі