Астрономи описали зірку-двійника Сонця

Поділитися
Відкрили світило в 2007 році. Тепер же стало відомо, що не тільки маса, але і температура, а також склад цього жовтого карлика дуже близькі до сонячних.

У Чумацькому Шляху близько 10 млрд зірок, які мають розміри як у нашого світила. Знаючи цей факт, складно здивуватися тому, що вчені відшукали серед них двійника Сонця. Проте думки про те, що десь живе майже точний брат-близнюк Сонця, все-таки розбурхують уяву.

Зірка з кодовою назвою HIP 56948 до того ж знаходиться всього лише в 200 світлових роках від Землі. Відкрили світило в 2007 році. Тепер же стало відомо, що не тільки маса, але і температура, а також склад цього жовтого карлика дуже близькі до сонячних.

У статті, що з'явилася на сайті arXiv.org, першовідкривач зірки астроном Хорхе Мелендес (Jorge Meléndez) з університету Сан-Паулу називає HIP 56948 "найкращим двійником Сонця з відомих на сьогоднішній день".

Команда Хорхе поєднала дані, зібрані "Дуже великим телескопом" (VLT) і телескопом Хобі-Еберлі (Hobby Eberly Telescope). Вчені спробували знайти поблизу світила планетну систему, яка могла б бути схожою на нашу. Проте нічого не знайшли.

Зазначимо, що поки астрономи не досягли успіху в пошуку двійника Сонячної системи. Наприклад, схожа на наше Сонце зірка 55 Рака, що розташована в 41 світловому році від нас, знаходиться поряд з гарячими юпітерами, екзопланетами, що нагадують Землю, і знову поряд з гарячими юпітерами.

Деякі планетні системи мають екзопланети, орбіти яких витягнуті у вигляді виражених еліпсів. Так, до Епсілон Ерідана одна з "дочок" наближаються як Венера до Сонця, а потім тікає на відстань, рівну радіусу обертання Юпітера навколо нашого світила.

Невідомо, чи знайдеться поблизу HIP 56948 планета, схожа на Землю. Але поки шанс є. Так, астрономи встановили, що двійник Сонця містить багато алюмінію, кальцію, магнію і кремнію (у тих же пропорціях, що і наше світило). У нашої планетної системи ці хімічні елементи розподілилися за міжпланетним пилом, метеоритами і скелястими планетами на зразок Землі.

Таким чином, додатково підвищується ймовірність знаходження поблизу HIP 56948 екзопланет, схожих на планети земної групи. !zn

Читайте також:

У космосі знайдено галактику-двійника Чумацького шляху (фото)

У нашій Галактиці - 10 млрд планет, схожих на Землю

Космічний телескоп Planck склав оглядову карту Всесвіту

Астрономи обчислили, як далеко дійшов сигнал із Землі в пошуках інших цивілізацій

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі