Янукович створив Національний антикорупційний комітет і сам же його очолив

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Президент України Віктор Янукович створив Національний антикорупційний комітет. Відповідний указ №890/2011, який підписано головою держави 1 вересня, оприлюднено на офіційному сайті президента.

Нагадаємо, раніше В.Янукович у своїй ексклюзивній статті у "Дзеркалі тижня. Україна" у контексті боротьби з корупцією заявив, що "віднині в Україні більше не буде касти недоторканних".

Зокрема документом визначається, що Комітет буде консультативно-дорадчим органом при президенті України. Очолювати Комітет буде сам президент, затверджувати його персональний склад буде теж президент, але за поданням виконавчого секретаря, яким визначено міністра юстиції.

У документі вказується, що засідання антикорупційного комітету будуть відкритими і гласними. Передбачено, що Комітет систематично інформуватиме громадськість про свою діяльність.

Так, відкритість засідань буде забезпечуватися "шляхом створення умов для присутності на них представників ЗМІ", гласність - "шляхом розміщення інформації про діяльність Комітету", а також підготовлені ним матеріали на офіційному сайті президента України у відповідному розділі.

Основні завдання Комітету: здійснення системного аналізу стану протидії корупції в Україні, ефективності реалізації антикорупційної стратегії, заходи, що вживаються для запобігання та протидії корупції; розробка антикорупційних заходів, зокрема, спрямованих на гармонізацію законодавства та усунення наявних у ньому протиріч, підготовка пропозицій щодо спрощення дозвільних та інших процедур ведення малого і середнього бізнесу та ліквідації причин, що викликають порушення у цій сфері; розробка з урахуванням вітчизняного та міжнародного досвіду рекомендацій провідних світових організацій проектів актів законодавства з питань посилення боротьби з корупцією.

Комітет здійснюватиме моніторинг стану виконання законодавства у сфері запобігання та протидії корупції; брати участь у підготовці для внесення президентом України на розгляд Верховної Ради законопроектів у сфері запобігання та протидії корупції; готувати пропозиції щодо законопроектів, проектів інших нормативно-правових актів у сфері запобігання та протидії корупції; брати участь у підготовці проектів актів та доручень президента України з питань запобігання та протидії корупції; брати участь у підготовці послань президента до народу, щорічних і позачергових послань до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України; організовувати вивчення громадської думки з питань, що розглядаються Комітетом, забезпечує висвітлення в засобах масової інформації результатів роботи Комітету.

У своїй роботі Комітет матиме право: запитувати і одержувати в установленому порядку від державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян інформацію, матеріали і документи, необхідні для виконання покладених на нього завдань; залучати в установленому порядку до участі в роботі Комітету посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування, працівників підприємств, установ і організацій, провідних вітчизняних та іноземних вчених і фахівців, у тому числі експертів міжнародних організацій, представників об'єднань громадян; створювати робочі групи, у тому числі тимчасові, для опрацювання окремих питань діяльності Комітету; запрошувати на свої засідання працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, представників підприємств, установ, організацій, а також об'єднань громадян, залучати запрошених осіб до обговорення відповідних питань; ініціювати проведення громадського обговорення проектів законів, актів президента України з питань антикорупційної політики; організовувати та проводити конференції, круглі столи, наради з питань, що належать до його компетенції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі