Ялтинський саміт відкладено

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна вважає за доцільне перенести саміт і провести його у більш пізні терміни, у зв'язку з неможливістю низки голів європейських держав взяти в ньому участь.

18-й саміт голів держав Центральної та Східної Європи, проведення якого було заплановано на 11-12 травня в Ялті, відкладено на невизначений термін, заявили у Міністерстві закордонних справ України.

"У зв'язку з неможливістю низки глав Європейських держав взяти участь у саміті голів держав Центральної Європи в Ялті, Україна вважає за доцільне перенести його і провести в більш пізні терміни", - повідомив 8 травня прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров.

"Враховуючи всі обставини, які склалися навколо проведення цього заходу, який мав пройти в Ялті, Україна відмовляється від його проведення", - додав прес-секретар МЗС.

Він пояснив, що мова йде про те, що саміт не відбудеться 11-12 травня, а конкретна дата його проведення буде визначена дипломатичними каналами.

Як повідомлялося 8 травня, президент Чорногорії Філіп Вуянович відмовився від участі в саміті глав держав Центральної та Східної Європи. Таким чином, він після президентів Румунії, Албанії, Хорватії і Чехії став як мінімум п'ятим лідером, який прямо заявив про відмову від участі в саміті через справу Тимошенко. Президент Німеччини не заявляв цього прямо, але саме ця причина відмови витікала з коментарів МЗС Німеччини.

Крім того, президенти Болгарії, Боснії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії та Словенії відмовилися прибути на саміт, офіційно пославшись на інші причини, при цьому в деяких випадках все ж була висловлена стурбованість справою Тимошенко.

При цьому президенти Литви, Польщі, Словаччини і Молдови підтвердили свою участь в саміті. В Угорщині новообраний президент Янош Адер приступить до виконання обов'язків 10 травня і, судячи з усього, не прибуде на саміт до Ялти.

Варто відзначити, що президент Литви Даля Грібаускайте прийняла рішення відвідати ялтинський саміт після того, як президент України Віктор Янукович пообіцяв їй організувати зустріч з ув'язненою екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

Міністерство закордонних справ України планувало 7 травня оголосити остаточний список учасників саміту, але цього не сталося. !zn

Читайте також:

Лукашенка на саміт у Ялті не запрошували

Президент Албанії відмовився їхати до Януковича


Американський сенатор закликав не знижувати тиск на Україну і Білорусь

Президенти трьох країн підтвердили приїзд на саміт Януковича

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі