Як «Дзеркало» повернуло у бюджет 100 мільйонів. Кримський горілчаний офшор — на черзі?

Поділитися
В Криму закони економіки не діють — там у розпал кризи викидають державні кошти на дотації горілочникам! 2011 року влада Криму надала необґрунтованих пільг на суму понад 300 млн. грн.!

Якби існувала антинобелівська премія з економіки, то Україна впевнено числилася б серед фаворитів. А спеціальний приз «За найбільш корупційну схему боротьби з економічною кризою» отримала б влада Автономної Республіки Крим. На території АРК уже 11 років діє горілчаний офшор, завдяки якому бюджет Криму тільки 2011 року втратив понад 300 млн. грн. Податкові дірки кримського бюджету латаються за рахунок решти українських областей.

Спочатку трохи про результати боротьби з корупцією та несплатою податків, яку у своїх статтях намагається висвітлювати DT.UA. Третього серпня у статті «Реформа «Укрспирту»: скільки витікає в податкові діри?» ми докладно висвітлили тему несплати провідними алкогольними компаніями країни податку на додану вартість. Ми взяли статистику за два роки щодо сплати виробниками горілки акцизного податку й ПДВ. І зробили приголомшливе відкриття: більшість провідних алкогольних компаній платять ПДВ на порядок менший, ніж 20%, встановлених законом! Втрати держбюджету через несплату ПДВ тільки 2011-го і за п’ять місяців 2012 року становили астрономічну суму - 477 млн. грн.!

Як цього не помітило керівництво Державної податкової служби? У чию кишеню в ДПС і в якому обсязі надходили відкоти від горілочників за те, що відповідальні чиновники відверто не помічали грабежу бюджету? Було важко повірити, що така відверта й неприкрита схема розкрадання у принципі можлива. Але офіційна влада, по суті, визнала достовірність наших даних. За словами «джерела, близького до податкової», на нараді з керівництвом ДПС очільник відомства «Олександр Клименко заявив, що дані про обсяги виробництва й реалізації підакцизної продукції не відповідають платежам у бюджет: внесені в держскарбницю суми значно менші від розрахункових цифр, обчислених за результатами господарської діяльності операторів ринку тютюну та алкоголю. Усе це, на його думку, свідчить про масштабне застосування схем ухиляння від оподаткування». 17-23 серпня за матеріалами, зокрема, нашого розслідування Державна податкова служба провела «профілактичне відпрацювання ринку», в результаті чого вдалося «додатково мобілізувати» понад 100 млн. грн.!

Олександре Вікторовичу, ми, звісно, не вимагаємо свою частку, але… Очікуємо на знак визнання бодай передачі в прокуратуру справ на керівників ДПС, які відповідають за «дахування» схеми ухиляння від сплати ПДВ. І, до речі, чому за результатами перевірки донараховано всього сто мільйонів, а не 477? Чи про решту втрат бюджету винні вже встигли перед кимось неофіційно «звітувати»? Доки немає відповіді на ці запитання, причому відповіді публічної, підозри про причетність нинішнього керівництва ДПС до «дахування» розкрадань горілчаних податків зберігаються.

А тепер ми спішимо поінформувати керівництво Державної податкової служби про ще одну податкову дірку, через яку легально бюджет України втрачає сотні мільйонів.

Дев’ятого лютого 2012 року Міжнародний валютний фонд оголосив головну умову надання стабілізаційного кредиту для порятунку української економіки: «скасувати спеціальний режим оподаткування для офшорних зон». Ішлося про закордонні офшори (і цієї принципової умови українська влада досі не виконала). Та хотілося б проінформувати наших читачів і фінансистів МВФ про офшор всередині України. У розпал світової фінансової кризи українська влада дотує із бюджету… вгадайте, що? Виробництво мікропроцесорів і софта? Будівництво п’ятизіркових готелів? Нові шляхи? Ні. Виробництво горілки! Звучить як анекдот із колонки в «Економісті», де описуються дивацтва корупційних урядів країн третього світу… У нас в Україні - потужній, найбільшій у Європі державі, яка подолала руїну, яка досягла стабільності, це видається як абсолютний нонсенс.

Та про все по черзі. Корупційну схему розпилу бюджетних коштів верхівкою кримської «еліти» було створено 1999 року. Перед президентськими виборами чинний український очільник роздавав за рахунок держави всім своїм політичним союзникам усілякі «ніштяки». Заради перемоги - хоч потоп. Тому пільги за рахунок держави надавалися за принципом - хто скільки винесе. Комуністи й мафіозні угруповання, що правлять Кримом усі 20 років незалежності, виторгували для своєї кишені пільги на виробництво горілки. 21 квітня 1999 року Верховна Рада Криму під керівництвом Леоніда Грача ухвалила постанову «Про особливості сплати податків та зборів у бюджет Автономної Республіки Крим підприємствами - виробниками підакцизних товарів в Автономній Республіці Крим, що забезпечують збільшення обсягів реалізованої продукції».

Навіщо Криму стимулювати всі підакцизні товари? Розумніше було б надати цільові пільги точково - на виробництво марочних вин та коньяків знаменитих кримських заводів. Але лідери автономії з самого початку мріяли швидко почати розливати горілку, аби забезпечити негайне надходження коштів у кишеню - буцім на потреби виборчої кампанії.

Нині ця схема регулюється згідно з постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 18.06.2008 № 912410-5/08, яка визначає «Положення про порядок економічного стимулювання підприємств - виробників підакцизних товарів в Автономній Республіці Крим, що забезпечують обсяги виробництва продукції та збільшення оподатковуваного масиву».

Суть офшорної схеми проста - всі гроші від виробництва підакцизних товарів залишаються у бюджеті Криму. І звідти, за рішенням уряду та парламенту автономії, частина коштів із бюджету повертається деяким підприємствам. Комісія Радміну та Верховної Ради АРК визначає «щасливчиків» і встановлює їм план із перерахування акцизного податку в бюджет. Податки, які надійдуть понад план, - до 50% коштів! - можуть, за рішенням чиновників та депутатів, бути передані підприємству. На практиці інноваційні проекти в Криму підтримки практично не отримують - стимулюється банальний розлив горілки. Головними ж отримувачами пільг фактично є корумповані кримські керівники, які беруть щедрі відкоти за узаконений грабунок бюджету своєї республіки та держави загалом. Змінюються уряди і депутати Криму, а змова про розкрадання бюджетних коштів продовжує працювати.

Розкрадання бюджетних коштів у Криму узаконюється прийняттям відповідної постанови і підноситься піарниками як «антикризова програма». Браво! Розпил податків, які надходять у бюджет, назвати боротьбою з кризою - це вершина цинізму. І яскрава демонстрація вседозволеності та безкарності керівництва Криму - організованого правлячого угруповання.

Майже ніхто в Криму й не намагається критикувати горілчаний офшор. Заявив було про його ліквідацію Василь Джарти, та якось хутко сам і спустив на гальмах… Хіба що депутатові Льву Мірімському, який не з чуток знає, що таке кримська мафія, і, очевидно, не допущений до схеми, не відмовиш у сміливості: «Я назвав злочином проти Криму пропозицію фінансувати «горілчаних королів» із бюджету, якого й так бракує на потреби простих кримчан». Цікаво було б почути офіційну позицію прем’єр-міністра Криму Анатолія Могильова, який недавно обійняв посаду. Анатолію Володимировичу, як ви ставитеся до горілчаного офшору?

Можна було б виправдати кримську офшорну схему тільки в одному випадку: якби вона діяла лише для стимулювання експорту продукції. Але насправді головна стаття прибутку - продаж на території України. По суті, це ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах і несумлінна конкуренція. СБУ, МВС, ГПУ, Антимонопольний комітет - де ви, агов? Скільки коштує мовчання контрольних органів?

Кримська влада визначила компанію, котра отримує майже всі пільгові виплати з бюджету. Це «Кримська горілчана компанія», власником якої є Eastern Beverage Company S.A., зареєстрована в податковій гавані Люксембургу. Отож із кримського «офшору» гроші за горілку надходять прямо в найсправжнісінький офшор. І там розходяться по кишенях потрібних людей.

Які втрати бюджету? За даними джерела DT.UA, близького до Державної податкової служби, 2011 року влада Криму надали необґрунтованих пільг на суму понад 300 млн. грн.!

Для порівняння: дефіцит спеціального фонду бюджету автономії 2012 року становить меншу суму - 275,1 млн. грн. Цей дефіцит кримська влада планує закрити з допомогою… дотації з бюджету України! Розуміти це треба так: кримські чиновники наповнюють кишені за рахунок продажу горілки в усій Україні. Їхні бариші - це гроші за споживання продукції «Кримської горілчаної компанії» під марками: Medoff, «Природна колекція», «Наша Марка», «Хутірець», «Мърная» і Longmixer. Однак платники податків України платять кримським чиновникам двічі - адже дірки в бюджеті Криму латають за рахунок податків, які збирають інші області країни!

І це далеко не весь обсяг пільг, наданих несумлінними чиновниками «Кримській горілчаній компанії». За повідомленнями ЗМІ, у березні 2010 року «Кримська горілчана компанія» одержала фінансову підтримку з бюджету республіки. Комісія з економічного стимулювання підприємств - виробників підакцизних товарів у Раді міністрів автономії ухвалила рішення надати ТОВ «Кримська горілчана компанія» компенсацію вартості сировини, матеріалів, освоєння нових видів продукції, впровадження ресурсозберігаючих технологій згідно з бізнес-планом та розрахунками підприємств із бюджетом автономії за лютий 2010 року.

Звучить як повна маячня. Високорентабельне виробництво горілки, якому ніщо не загрожує, оскільки споживання її майже не знижується в усьому світі, зокрема і в Україні, є одним з основних донорів бюджету, куркою, що несе золоті яйця. І тільки в Криму закони економіки не діють - там у розпал кризи викидають державні кошти на дотації горілочникам! І дуже схоже, що виділені чиновниками кошти ними ж були й розкрадені.

За неофіційними даними, фактичним власником «КГК» начебто є не люксембурзький офшор, а депутат Верховної Ради Криму Андрій Охлопков. Але хоч би хто стояв за бізнесом «Кримської горілчаної компанії», узаконюють розкрадання податків із бюджету Криму та всієї України не бізнесмени, а цілком конкретні посадові особи. У Києва вдосталь важелів, щоб хоч завтра прикрити кримський горілчаний офшор і зберегти 300 мільйонів у бюджеті республіки. Якщо уряд України, податкові органі справді зацікавлені в подоланні кризи, це зробити в нашій країні нескладно - досить заборонити бодай легальний грабунок…

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі