В інтернеті викладено документи комісії, яка звинуватила Путіна у багатомільйонних махінаціях

Поділитися
За даними розслідування, Путін та Анікін вивезли за кордон рідкоземельні метали, нафтопродукти й іншу сировину на загальну суму більше 100 млн дол. Натомість до Петербурга, де у той період через нестачу продовольства були введені картки, повинні були надійти партії м'яса, картоплі, птиці. Але продукти у Петербург так і не надійшли.

Документи розслідування діяльності Володимира Путіна у 1990-ті роки у петербурзькій мерії, результатом якої, за деякими даними, могли стати великомасштабні махінації, опубліковані на сторінці у Facebook померлої днями екс-голови комісії Санкт-Петербурзької міськради Марини Сальє. Користувачам стали доступні 245 сторінок різних протоколів і листування членів комісії і особисто Сальє з чиновниками.

Подруга Сальє, координатор громадської організації "Ліга виборниць" Тетяна Дорутіна підтвердила, що сторінка, на якій з'явилися документи, дійсно належить Сальє. За словами Дорутіної, вона і ще два однодумці Сальє отримували від неї матеріали та публікували їх.

У 1992 році Сальє очолила комісію, спеціально створену для розслідування роботи Путіна на посаді голови Комітету з питань зовнішньоекономічних зв'язків. У результаті комісія прийшла до висновку, що Путін і його заступник Олександр Анікін вивезли за кордон рідкоземельні метали, нафтопродукти й іншу сировину на десятки мільйонів доларів. Звіт було передано у міськраду, і депутати навіть прийняли резолюцію, що закликає мера Анатолія Собчака відправити Путіна у відставку. Документи надійшли також до прокуратури і Контрольного управління Адміністрації президента Росії, проте ніяких заходів щодо них у результаті вжито не було - за Путіна, за словами Сальє, "грудьми встав" Собчак.

Путін очолював згаданий комітет з 1991 по 1996 рік, потім він переїхав до Москви, де його кар'єра стрімко злетіла вгору.

Серед оприлюднених документів - листування Сальє з чиновниками з адміністрації Петербурга і Білого дому. У запитах голова комісії, зокрема, просить пояснити їй причини видачі Комітетом із зовнішніх економічних зв'язків мерії ліцензії фірмам на продаж нафти і рідкоземельних металів за кордон. Справа в тому, що за законом комітет такими повноваженнями не володів. Крім того, Сальє також намагалася з'ясувати, куди і на яку суму були продані корисні копалини, що сталося з вирученими коштами, а також вимагала відсторонити Путіна від займаної посади.

Серед документів є лист головного державного інспектора Росії Юрія Болдирєва тодішньому міністру зовнішніх економічних зв'язків країни Петру Авену від 31 березня 1992 року. У документі Болдирєв повідомляє, що у Контрольне управління Адміністрації президента РФ надійшли матеріали комісії Сальє, з яких випливає, що Путіна необхідно зняти з поста глави Комітету із зовнішніх економічних зв'язків. "Прошу Вас не розглядати питання про призначення Путіна В.В. на будь-які інші посади надалі до розгляду цих матеріалів Контрольним управлінням", - писав Болдирєв Авену.

В опублікованих файлах містяться і запити у державні органи про фактичне перебування цінної сировини, проданої за кордон за низькими цінами за розпорядженням Путіна і Анікіна. Мова йде про 750 тис. кубометрів лісу, 150 тис. тонн нафтопродуктів, 14 тонн рідкоземельних металів.

На сторінці Сальє також фігурує відповідь заступника представника президента Росії в Петербурзі і Ленобласті Федора Шкруднєва на отриманий від Путіна звіт за контрактами Петербурга з фінськими компаніями. Шкруднєв вказує на те, що зміст поданих йому документів не відповідає запиту, а передача одного з документів фінською мовою є неетичною.

Комісія Сальє прийшла до висновку, що в мерії було або приголомшливе "головотяпство", або навмисні зловживання: "У кращому випадку тут має місце безвідповідальність і некомпетентність працівників та керівників комітету із зовнішніх зв'язків мерії, які не можна пробачити в ситуації гострої продовольчої кризи. В гіршому випадку можна припустити спекуляції на тяжкому становищі населення міста, не забезпеченого необхідним продовольством", - йдеться в документах.

За даними розслідування, Путін і Анікін вивезли за кордон рідкоземельні метали, нафтопродукти й іншу сировину на загальну суму більше 100 млн дол. Натомість до Петербурга, де в той період через нестачу продовольства були введені картки, повинні були надійти партії м'яса, картоплі, птиці. Але продукти у Петербург так і не надійшли.

Комісія під керівництвом Сальє виявила підозрілі дивацтва в укладених договорах. По-перше, Путін з Анікіним укладали їх з підставними фірмами-одноденками. По-друге, ціни в угодах були дуже занижені. Сальє стверджувала, що у десятки разів.

Сам Путін у книзі "Від першої особи", пояснюючи деталі скандалу, вказував, що деякі фірми тоді просто не виконали умови договору і не здійснили поставки в Петербург продукти у повному обсязі. За його словами, група депутатів намагалася скористатися цими обставинами, щоб змусити Собчака звільнити його.

Сама ж Сальє до кінця життя продовжувала розповідати про своє розслідування і звинувачення на адресу Путіна. Після того як він уперше став президентом у 2000 році, Сальє переїхала в село у Псковській області. Вона померла минулого тижня у Санкт-Петербурзі від інфаркту. !zn

Читайте також:

Росіяни порівняли Медвєдєва з Буратіно, а Путіна - з Папою Карло


БЮТ: Партія регіонів звинуватила Путіна у кримінальному злочині

Організаторів замаху на Путіна звинуватили в тероризмі

Європарламент: Вибори в Росії не були ні вільними, ні справедливими

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі