У КСУ почалося засідання, на якому буде розглянуто справу про скасування політреформи-2004

Поділитися
© ZN.UA
Конституційний суд України у четвер, 23 вересня, приступає до розгляду справи за конституційним поданням 252 депутатів щодо конституційності закону «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року (так звана політреформа 2004 року).
Конституційний суд України у четвер, 23 вересня, приступає до розгляду справи за конституційним поданням 252 депутатів щодо конституційності закону «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року (так звана політреформа 2004 року).У своєму поданні депутати просять визнати даний закон повністю неконституційним у зв'язку з порушенням встановленої Конституцією процедури його розгляду та ухвалення. На думку авторів клопотання, підставою для визнання закону №2222 неконституційним у цілому є порушення встановленої Конституцією процедури його розгляду і прийняття, оскільки відповідний законопроект "Про внесення змін до Конституції України" з певними поправками був розглянутий і прийнятий Верховною Радою без обов'язкового у такому разі висновку КСУ про відповідність вимогам статті 157 і 158 Основного закону. Суддя-доповідач у даній справі - Сергій Вдовиченко. Інтереси авторів подання у КС захищають народні депутати Дмитро Шпенов і Владислав Забарський (фракція Партії регіонів). Як повідомлялося, 8 грудня 2004 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Конституції України» №2222-IV, який передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до п'яти років. Чинна Конституція України прийнята 28 червня 1996 року. Внесені у 2004 році зміни до Основного закону набули чинності у 2006 році. КСУ відкрив провадження у даній справі 17 вересня. Як писало «Дзеркало тижня», рішення Конституційного суду про скасування політреформи очікується на початку осені. Ймовірно - не пізніше першої декади жовтня. За даними джерела «ДТ», у КСУ готуються зафіксувати факт порушення статті 159 Конституції і на підставі статті 152 тієї ж Конституції визнати закон №2222, яким було введено в дію нову редакцію Основного закону, неконституційним.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі