Єдиний кандидат у президенти Молдови відмовився від участі у виборах

Поділитися
© Алли Єрьоменко
Виконуючий обов'язки президента Молдови, глава парламенту, лідер Демократичної партії Маріанн Лупу заявив про відмову балотуватися на посаду президента республіки на повторних виборах.

Маріанн Лупу був єдиним кандидатом на посаду лідера Молдови від правлячого Альянсу за європейську інтеграцію, однак проведені з 2009 року три спроби обрання його президентом в парламенті не увінчалися успіхом через відмову опозиції підтримати кандидатуру М.Лупу.

Таким чином, Молдова, яка і так вже більше двох років живе без президента, б'є не тільки світовий рекорд, але і свій власний. Внаслідок необрання президента з 2009 року були розпущені парламенти республіки двох скликань. Попередні дострокові парламентські вибори у країні відбулися 28 листопада 2010-го, а президентські - 16 грудня 2011 року, вони також закінчилися провалом: все того ж М.Лупу не змогли обрати.

Під час таємного голосування в парламенті М.Лупу отримав лише 58 голосів при необхідному мінімумі у 61 голос (три п'ятих голосів депутатів, або 61 голос з 101). Усього в голосуванні взяли участь 62 депутати.

М.Лупу заявив, що рішення про відмову балотуватися на пост президента він ухвалив напередодні ввечері на засіданні ради Демократичної партії, яку він очолює. За його словами, прийняте рішення дозволить уникнути звинувачень на його адресу у необранні президента, зберегти цілісність правлячої коаліції, а також відкриє широкі можливості для знаходження компромісу з опозицією щодо кандидатури на посаду президента і подолання тривалої політичної кризи.

Нагадаємо, що грудневі вибори бойкотувала найбільша у країні опозиційна Партія комуністів Молдови. Комуністи наполягають на переформатуванні влади, розпуску Альянсу за європейську інтеграцію і затвердженні уряду народної довіри. Тільки при виконанні цих умов депутати від фракції Партії комуністів готові взяти участь у процедурі обрання президента країни.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі