Новий КПК офіційно опублікований. Янукович уже розмірковує над його "удосконаленням"

Поділитися
© Андрея Товстыженко
Напередодні президент Янукович вже встиг заявити, що в разі необхідності, в майбутньому новий КПК може бути вдосконалений і доопрацьований.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) України опубліковано сьогодні, в суботу, 19 травня, в офіційному виданні Верховної Ради - газеті «Голос України» (№ 90). Ще 14 травня його підписав президент Віктор Янукович.

Як вказується в «Прикінцевих положеннях» КПК, новий Кодекс набирає чинності через 6 місяців з дня його опублікування (тобто в листопаді 2012 року), крім певних положень.

КПК: умовно прогресивний кодекс


Водночас відзначимо, що напередодні президент Янукович встиг заявити, що, в разі необхідності, новий КПК може бути вдосконалений і допрацьований в майбутньому.

«Я його (КПК) підписав. Якщо ще з'являться раптом якісь до нього зауваження згодом, побачимо недоліки, то ми зможемо ще над цими недоліками попрацювати», - сказав Глава держави. Водночас він наголосив, що новий КПК ґрунтується на принципах рівності захисту і звинувачення, а також змагальності сторін.

Глава держави нагадав, що КПК набирає чинності з 1 листопада поточного року. До цього часу, зазначив він, чинне законодавство необхідно привести у відповідність до норм нового Кримінального процесуального кодексу. «Нам потрібно ще внести зміни до близько 300 законів України. Зараз Міністерство юстиції разом з Кабінетом Міністрів працюватимуть над швидкою імплементацією, тобто підготовкою змін до вже існуючих в Україні законів», - сказав Президент.

Зокрема нагадаємо, що відповідно до «Перехіднихположень», Кабінет міністрів повинен у 3-х місячний термін з дня опублікування КПК привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Кодексом.

У місячний термін з дня опублікування документа уряд має внести на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо приведення законодавчих актів у відповідність із цим Кодексом.

Генеральна прокуратура України протягом 3 місяців з дня опублікування КПК повинна створити Єдиний реєстр досудових розслідувань, розробити і затвердити за погодженням з Міністерством внутрішніх справ, СБУ, органу, який здійснює контроль за дотриманням податкового законодавства, положення про порядок його ведення, а також привести свої нормативно-правові акти у відповідність з кодексом.

МВС повинне протягом 3 місяців розробити і затвердити положення про порядок застосування електронних засобів контролю відповідно до вимог Кодексу.

Державній судовій адміністрації рекомендовано протягом одного місяця забезпечити звернення своїх територіальних управлінь з поданням до відповідних місцевих рад про формування та затвердження ними списків присяжних відповідно до вимог закону «Про судоустрій і статус суддів».

Як повідомлялося, Верховна Рада проголосувала за новий КПК в ніч на 13 квітня 2012 року. До цього парламент розглядав у другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Всього в кодекс було внесено понад 3700 поправок. Опозиція стверджує, що КПК прийнятий з порушеннями, через що громадськість закликала Президента не підписувати КПК. !zn

Читайте також:

ПАРЄ рекомендує Януковичу дочекатися висновків Ради Європи з КПК

Литвин уже зрозумів, що депутатам, можливо, доведеться доопрацьовувати новий КПК

БЮТ оскаржить у Конституційному суді новий КПК

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі