Вчені висунули нову концепцію виникнення раку

Поділитися
Виникнення пухлини, її тип і ступінь агресивності визначаються специфічною комбінацією дефектів, які зачіпають такі процеси як захист цілісності клітин, зокрема, відновлення ДНК після пошкодження, та контроль клітинного циклу.

У спільному дослідженні Тревіса Страккера з Інституту біомедичних досліджень у Барселоні, Іспанія, і вчених Меморіального онкологічного центру Слоан-Кеттерінг у Нью-Йорку були отримані нові дані про походження ракових пухлин, повідомляє прес-реліз барселонського інституту.

Автори публікації постулюють, що виникнення пухлини, її тип і ступінь агресивності визначаються специфічної комбінацією дефектів, які зачіпають такі процеси як захист цілісності клітин, зокрема, відновлення ДНК після пошкодження, та контроль клітинного циклу. Крім того в дослідженні показано, що у мишей з високим ступенем хромосомальной нестабільності і порушенням запрограмованої клітинної смерті (апоптозу) - це "візитні картки" раку - пухлини розвиваються рідко.

Вчені використовували мишей, які були мутантними за ключовими генами репарації ДНК, що пов'язані з онкогенезом. Геном цих гризунів доповнили іншими мутаціями, що зачіпають контрольні етапи клітинного циклу або апоптоз, і вивчали вплив різних комбінацій цих генетичних змін на процес виникнення пухлин. За словами Страккера, "це подібно деконструюванню раку для встановлення факторів, відповідальних за його виникнення".

При подвоєнні ДНК у ході клітинного ділення процес відслідковується на декількох "контрольних пунктах", де уточнюється правильність реплікації. Якщо клітина виявляє помилки на якомусь із цих етапів, клітинний ріст зупиняється і запускається дуже складний процес відновлення ДНК. Якщо і відновлення виявляється дефектним, а клітина накопичує занадто багато геномних помилок, "дозорні білки", такі як р53, активують апоптоз або зупинку клітинного циклу. За словами Страккера, "ці процеси забезпечує дуже складна мережа біохімічних шляхів і білків".

"Наше дослідження показало, що сама по собі геномна нестабільність не так вже важлива для запуску пухлиноутворення, і ніяких загальних висновків робити не можна. Нам потрібно вивчити виникнення різних видів раку набагато глибше, і хоча це так само складно, як знайти голку в сіні, проте ми поступово виявляємо ті складові процесу, на яких слід сфокусуватися", - говорить учений. На думку Тревіса Страккера, виявлення основних учасників онкогенезу різного роду становить великий інтерес для створення нових діагностичних систем і розробки специфічного лікування раку. !zn

Читайте також:

Вчені знайшли спосіб захисту здорових клітин при хіміотерапії

У Британії розроблена нова методика лікування раку підшлункової залози

Лабрадори можуть знаходити рак у людей


Ліки від раку грудей можуть також бути корисними при раку легенів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі