У МОЗ запевнили, що Україні не загрожує дефіцит ліків

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Голова Держлікслужби запевнив, що Україна забезпечена річним запасом препаратів для лікування онкологічних захворювань, хвороби Паркінсона та інших важких захворювань.

В Україні не буде дефіциту життєво важливих імпортних ліків у зв'язку із набуттям чинності з 1 січня постанови Кабінету міністрів, згідно з якою на територію країни можуть ввозитися тільки ті препарати, які мають підтверджений Державною службою з лікарських засобів сертифікат якості GMP.

Про це голова Держлікслужби Олексій Соловйов заявив на прес-конференції в Києві.
«Я розумію стурбованість тих фармацевтичних компаній, в тому числі і глобальних, які виробляють лікарські препарати для країн СНД у країнах з недостатньо жорсткою регуляторною системою, на площах, де не завжди створюються належні умови виробництва. Єдине наша вимога до глобальних фармацевтичним компаніям - щоб наш пацієнт також був забезпечений тією гарантією, яку надають ці компанії для громадян країн Європейського Союзу. Ми жорстко стоїмо на цій позиції», - підкреслив Соловйов.
За його словами, уряд ухвалив рішення, що всі лікарські препарати, які застосовуються в процесі надання медичної допомоги, будуть приведені відповідно до європейських умов «належної виробничої практики» (Good Manufacturing Practice (GMP)).
«Це єдиний стандарт, який може гарантувати, що лікарський препарат, вироблений певною компанією, буде якісним, ефективним і безпечним. З 1 січня 2013 року в аптеках і лікувальних установах не буде лікарських засобів з сумнівними показниками ефективності та якості. Будуть тільки ті лікарські препарати, які будуть лікувати», - заявив Соловйов.
За його словами, з нового року в Україні не будуть реалізуватися 1,3 тис. найменувань препаратів, які не пройшли сертифікацію GMP.
«1300 лікарських засобів не будуть ввезені на територію України тільки тому, що на заводах була проведена інспекція ... Те, що ми бачили, - ліки для України виготовляються іноді в антисанітарних умовах. Таких лікарських препаратів у наступному році не буде. Всі ці ліки - «генерики». Вся ця номенклатура повністю дублюється національною фармацевтичною промисловістю та підприємствами, які поставляють ці препарати з країн Східної Європи», - зазначив Соловйов.
За його словами, Державна служба з лікарських засобів на початку грудня провела аналіз фармацевтичного ринку.
«Було проведено переговори з фармвиробниками Франції, Італії, Індії. Вони створили в грудні річний запас лікарських засобів, яких не виробляють в Україні. При цьому фармвиробники обіцяли, що протягом 2013 вони нададуть документи на GMP», - сказав Соловйов.
Він запевнив, що Україна забезпечена річним запасом препаратів для лікування онкологічних захворювань, хвороби Паркінсона та інших важких захворювань. «І так - за всіма найменуваннями, які на даний момент знаходяться в групі ризику. Я абсолютно впевнений, що ці компанії протягом першому півріччі 2013 року нададуть всю документацію для того, щоб отримати те підтвердження, яке говорить про те, що вони дійсно виробляють лікарські препарати в умовах GMP», - сказав Соловйов. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі