Інтернет-аптеки можуть повернути після 2014 року

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Держлікслужба не виключає, що в майбутньому можуть бути розроблені спеціальні вимоги до таких аптек заради спрощення доступу населення до ліків, одночасно поставивши цей бізнес у жорсткі рамки.

Україна має намір в перспективі, але не раніше 2014 року, відмовитися від повної заборони продажу ліків через інтернет-аптеки, повідомив глава Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

"Є намір у майбутньому розробити спеціальні вимоги до таких аптек, щоб спростити доступ до ліків, поставивши цей бізнес у жорсткі рамки", - сказав він на "гарячій лінії" урядової газети "Урядовий кур'єр", опублікованій в середу, 11 квітня.

"Реалізувати цей задум можна буде не раніше 2014 року. До цього необхідно вивчити відповідний досвід європейський країн", - додав глава відомства. За його словами, в Європі тільки 20% країн дозволяє інтернет-продаж ліків. "Ми теж хочемо приєднатися до цього переліку, щоб збільшити доступність ліків перш за все з точки зору цінової політики", - зазначив Соловйов.

Продавати ліки через інтернет з 2012 року заборонено

Він також повідомив, що до кінця 2012 року в Україні будуть ліквідовані всі аптечні кіоски, які сьогодні, найчастіше, є джерелом реалізації неякісної та фальсифікованої продукції. Глава Держлікслужби уточнив, що таких кіосків залишилося всього 1500, або близько 10% всіх аптек.

Соловйов повідомив, що в середньому навантаження на одну аптеку в українських містах складає 2,3 тис. осіб, у сільській місцевості - до 3,15 тис., що приблизно відповідає європейським показникам.

"Проблема фізичної доступності ліків в Україні майже вирішена", - вважає глава відомства, уточнюючи, що у сільській місцевості необхідно довести цей показник до 2,7-2,8 тис. За його словами, з цією метою Держлікслужба спрямовує свої регуляторні механізми на зниження вимог до аптечних установ у селі без втрати якості обслуговування, щоб за рік-два досягти зазначеного вище цільового показника.

Згідно з даними відомства, кількість аптек та аптечних пунктів в Україні у 2010 році зросла з 12,3 тис. і 5,26 тис. до 13,12 тис. і 5,39 тис. відповідно. У 2011 році їхня кількість збільшилася до 14,35 тис. і 5,46 тис. При цьому кількість аптечних кіосків та складів скоротилася відповідно з 4,98 тис. і 623 на початок 2010 року до 2,13 тис. і 567 - на початок цього року. !zn

Читайте також:

ЄС посилить боротьбу з фальшивими медикаментами


В Україні будуть відшкодовувати вартість ліків і введуть референтні ціни на них

Відшкодовувати вартість ліків будуть тільки важкохворим українцям

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі