У МВФ знову відзначили, що без підвищення тарифів на газ кредит Україні не видадуть

Поділитися
© блог Лесі Оробець
Підвищення тарифів на газ для населення і підприємств і перехід до гнучкої валютно-курсової політики - умови відновлення фінансування України з боку МВФ залишаються незмінними.

Міжнародний валютний фонд готовий відновити кредитну програму з Україною, як тільки будуть виконані основні вимоги щодо стабілізації державних фінансів.

Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр, повідомляє "Дело".

"Ми вважаємо за необхідне підвищення тарифів на газ У той же час для малозабезпечених верств населення в такому випадку потрібно передбачити механізми компенсації», - сказав він.

Також, за словами Альєра, МВФ очікує поступового переходу до політики гнучкого валютного курсу з боку НБУ.

Окрім цього, вкрай бажане зменшення енергетичної залежності України, збільшення податкового навантаження на українців з великим достатком і оптимізація бюджетних пільг і привілеїв.

"Дефіцит бюджету в 1,8% ВВП на цей рік - це раціональний показник, але при існуючому стані справ виконати його неможливо", - сказав він.

Перегляд видаткової частини бюджету, на думку Альєра, життєво необхідний, особливо з урахуванням уповільнення зростання економіки і зниження зовнішнього попиту на український експорт.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів. Однак місія фонду, що працювала в березні 2011 року в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення. І якщо закон про пенсійну реформу був прийнятий, то в питанні газових тарифів український уряд зайняв жорстку позицію, наполягаючи на неможливості їх підвищення.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров у січні заявив, що Україна у 2012 році зможе обійтися без нових кредитів МВФ, як вона це зробила в 2011 році. У той же час новопризначений міністр економіки Петро Порошенко заявив, що для України співпраця з МВФ є «єдино можливим способом проводити реформи», а тому треба подумати про підвищення тарифів і відповідні механізми компенсації. !zn

Читайте також:

Азаров поставив МВФ ультиматум: відмовитися від вимоги підвищити тарифи

МВФ рекомендує Україні збільшити податки для багатих

В Україну прибула чергова місія МВФ

Глава МВФ Лагард не платить податки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі