Україна планує знизити споживання газу в опалювальному сезоні 2012-13 років на 3%

Поділитися
Вступити у майбутній опалювальний сезон планується з запасами 17,4 млрд куб. м газу у ПСГ країни, тоді як минулий опалювальний сезон Україна почала з запасами активного газу в сховищах в обсязі 21,4 млрд куб. м.

Україна протягом четвертого кварталу 2012-го-першого кварталу 2013 років планує використати 40,2 млрд куб. м природного газу, що на 2,9% менше, ніж за аналогічний період 2011/2012 років (41,4 млрд куб. м).

Такі дані наведено в матеріалах Міністерства енергетики та вугільної промисловості про результати засідання колегії, закріплені згідно з наказом № 333 від 29 травня 2012 року,.

Забезпечення споживачів ресурсами газу у цей період передбачається за рахунок поточного газовидобутку в Україні (10,6 млрд куб. м), а також надходжень імпортного газу і відбору газу з підземних сховищ (29,6 млрд куб. м).

Згідно з документом, вступити в майбутній опалювальний сезон (15 жовтня 2012 року) заплановано з запасами 17,4 млрд куб. м газу до ПСГ країни, тоді як минулий опалювальний сезон Україна почала з запасами активного газу в сховищах в обсязі 21,4 млрд куб. м (на 15 жовтня 2011-го).

Залишки газу в ПСГ країни на кінець сезону відбору 2011/2012 років становили 7,5 млрд куб. м. Закачування природного газу в сховища в рамках підготовки до опалювального сезону передбачається на рівні 9,9 млрд куб. м.

У документі наголошується, що серед факторів, що сприяють забезпеченню закачування необхідних обсягів газу до ПСГ, є погашення заборгованості за використаний природний газ та своєчасна оплата поточного споживання підприємствами теплоенергетики.

Водночас у міністерстві звертають увагу, що неухильне зниження залишків запасів активного газу в ПСГ протягом останніх років суттєво ускладнює можливість регулювання сезонної нерівномірності споживання газу споживачами України та відбору газу для країн-імпортерів.

"Для вирішення зазначеної проблеми необхідно збільшити запаси активного газу в ПСГ України. З цією метою слід розглянути на міждержавному рівні перспективи закачування і зберігання у ПСГ України додаткових обсягів газу від традиційного постачальника - Росії та інших країн-експортерів природного газу. Крім цього, доцільно створити стратегічний державний резерв природного газу в ПСГ України", - наголошується в матеріалах Міненерговугілля.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" готовий розглянути пропозиції інших країн і компаній щодо зберігання їхніх ресурсів газу в українських ПСГ.

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю понад 31 млрд куб. м. Дванадцять сховищ експлуатує ДК "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (Крим) !zn

Читайте також:

«Нафтогаз» уже знайшов охочих використовувати українські сховища газу

«Нафтогаз» хоче заробити на продажу газу Європі зі своїх сховищ

Україна надала доступ до своєї ГТС приватному бізнесу

«Нафтогаз» уже знайшов охочих використовувати українські сховища газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі