S&P підвищило короткостроковий рейтинг Росії і підтвердило довгостроковий

Поділитися
S&P підвищило короткостроковий рейтинг Росії до "A-2", довгостроковий - підтверджено на рівні "BBB". Прогноз за рейтингами - "стабільний".

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило короткостроковий рейтинг Російської Федерації в іноземній валюті до "A-2" з "A-3". Одночасно довгостроковий рейтинг за зобов'язаннями в іноземній валюті підтверджений на рівні "BBB", повідомляється в прес-релізі агентства в середу, 27 червня.

Довгостроковий і короткостроковий рейтинги в національній валюті підтверджені на рівні "BBB + / A-2", рейтинг за національною шкалою - "ruAAA", оцінка ризику переведення і конвертації валюти залишено на рівні "BBB".

Прогноз за рейтингами - "стабільний".

"Підтвердження рейтингів відображає той факт, що обсяг активів уряду Російської Федерації трохи перевищує обсяг зобов'язань внаслідок бюджетного профіциту в минулі періоди і помірного поточного дефіциту, а також те, що обсяг ліквідних зовнішніх активів країни перевищує її зовнішній борг", - заявив кредитний аналітик S&P Кай Штукенброк.

Утримують рейтинги як і раніше структурна слабкість російської економіки: сильна залежність від вуглеводнів та інших сировинних ресурсів, а також слабкість політичних та економічних інститутів, яка обмежує конкурентоспроможність економіки, що тягне за собою слабкість інвестиційного клімату та бізнес-середовища.

"Ми вважаємо, що нещодавні вибори до Державної думи та обрання Володимира Путіна президентом країни на третій термін не призведуть до значних змін політичного курсу. У результаті ми очікуємо, що заходи, спрямовані на просування економічної і фіскальної реформ, як і раніше будуть проводитися поступово; ми також вважаємо, що російський державний капіталізм і тісні зв'язки між політикою і бізнесом, судячи з усього, збережуться", - йдеться у прес-релізі.

"Бюджет розширеного уряду в 2011 році був виконаний з профіцитом, що склав 1,6% ВВП, чому сприяли високі ціни на нафту, в той час як "нафтові" доходи склали близько половини доходів федерального бюджету і чверть доходів бюджету розширеного уряду. Падіння цін на нафту на $10 призведе до зниження доходів уряду на 1,4% ВВП. У результаті сектор громадських фінансів залишається значною мірою схильним до коливання цін на нафту. Відповідно до нашого базового сценарію, за яким ціни на нафту будуть на рівні близько $100 за барель, ми очікуємо, що в 2012 році баланс бюджету погіршиться до невеликого дефіциту, який збільшиться до 1,5% ВВП в 2015 році. До 2014 року позицію країни як нетто-кредитора, із зовнішніми активами, які в цілому трохи перевищують зовнішній борг, як ми вважаємо, зберегти не вдасться", - зазначають в S&P.

"Ми очікуємо, що річне зростання ВВП до 2015 року складе приблизно 3,5% і буде стримуватися значними обмеженнями структурного характеру, в тому числі моделлю державно-централізованої економіки, що сприяє створенню регіональних монополій і перешкоджає розвитку конкуренції, недостатнім розвитком інфраструктури, а також бізнес- середовища, несприятливим як для внутрішніх, так і для зовнішніх інвестицій", - йдеться в повідомленні агентства.

Підвищення короткострокового рейтингу Російської Федерації із зобов'язань в іноземній валюті до "А-2" з "А-3" обумовлено переглядом критеріїв Standard&Poor's, що належать до взаємозв'язку довгострокових і короткострокових суверенних рейтингів. Відповідно до цих критеріїв короткостроковий суверенний рейтинг взаємозалежний - безпосередньо і виключно - з довгостроковим суверенним кредитним рейтингом. У результаті зміна короткострокового суверенного рейтингу Росії із зобов'язань в іноземній валюті не відображає поліпшення кредитоспроможності країни за короткостроковими зобов'язаннями.

"Прогноз "стабільний" відображає збалансованість ризиків з точки зору рейтингів. Залежність бюджету та економіки від коливань цін на ключові експортні товари певною мірою компенсується низьким рівнем державного боргу і відносно сильною зовнішньою позицією країни", - підкреслив К.Штукенброк.

"Якщо дефіцит бюджету буде вище за очікуваний нами в даний час, то рейтинги можуть бути знижені. Це може бути обумовлено стійким падінням цін на нафту та відповідним зниженням доходів уряду, зростанням витрат, що було характерно для фіскальної політики протягом останнього десятиліття, або комбінацією обох факторів", - відзначається в повідомленні агентства.

Позитивний вплив на рейтинги може здійснити реалізація урядом заходів, які призведуть до розширення економічної бази та зростання економіки, а також здатність уряду повернутися до збалансованої фіскальної позиції протягом циклу коливань цін на нафту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі