Росія на прикладі Молдови показала Україні, як домогтися знижки на газ

Поділитися
Молдові потрібно дозволити продавцю газу - Росії - отримати доступ до ГТС країни, відмовившись заради цього від участі в Енергетичному співтоваристві з Європейським Союзом - того, чого Кишинів домагався багато років.

Росія вважає, що питання про 30%-ве зниження ціни на газ для Молдови може розглядатися тільки в тому випадку, якщо Кишинів денонсує протокол про вступ у Договір енергоспівпраці ЄС, і дозволить, таким чином, "Газпрому" як продавцю газу одержати доступ до газотранспортної системі країни.

Про це заявив глава Міністерства енергетики Російської Федерації Олександр Новак в середу, 12 вересня.

"Ми вважаємо, що в першу чергу молдавською стороною повинен денонсуватися протокол про вступ у Договір енергетичної співпраці Європейського співтовариства, умова, при якій ми можемо розглядати питання про зниження в принципі на газ", - заявив Новак.

Він додав, що також умовою є і врегулювання існуючої заборгованості Молдавії перед Росією за газ в 4,1 млрд доларів.

Він нагадав, що в жовтні минулого року Молдова підписала протокол про вступ у відповідний договір, що передбачає імплементацію до 1 січня 2015 року третього енергетичного пакету. Цей Пакет передбачає, зокрема, що компанії-продавці газу не можуть володіти транспортними мережами, тобто необхідно розділити функції продажу і транспортування газу. Як відомо, Україна також є членом Енергоспільноти. Раніше ZN.UA писало, що згідно з "газовими" переговорами у Москві в листопаді 2011 року, Україні також пропонувався такий же варіант.

Вихід з Енергетичного співтовариства позбавить Україну шансів на євроінтеграцію

"Тому, звичайно, це нас не влаштовує", - сказав Новак.

Російський чиновник також повідомив, що молдавська сторона домагається знижки на російський газ в 30%.

Новак пояснив, що зараз ціна газу для республіки формується "за формулою, як для європейських споживачів". "Середня ціна, яка була за перше півріччя, за нашими даними, становила $392 долари", - сказав міністр.

«Третій енергетичний пакет» описує нові правила гри на європейському газовому ринку. У ЄС ухвалили вказаний пакет у 2009 році в надії знизити залежність від «Газпрому», який забезпечує більше чверті постачань газу в Європу. У свою чергу, в концерні виступали проти прийняття пакету.

Документ, зокрема, передбачає, що компанії - продавці газу і електрики не повинні володіти транспортними мережами, оскільки це призводить до штучного підвищення цін. Окремо в документі прописано, що ці правила повинні застосовуватися не тільки до європейських компаній, але і до фірм з третіх країн, що працюють в ЄС.

У «Третьому енергетичному пакеті» також наголошується, що влада кожної європейської країни може відмовити компанії в праві входження на її внутрішній ринок у двох випадках: якщо компанія не відповідає вимогам розподілу видобутку і транспорту або якщо її поява на ринку може загрожувати енергобезпеці членів ЄС. !zn

Читайте також:

Путін пропонує Європі створити «єдиний енергокомплекс». Без України

Стокгольмський арбітраж створив прецедент, який може допомогти Україні в газових переговорах з РФ

У відділенні ГТС від газовидобутку Україна вирішила піти найрадикальнішим шляхом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі