Уряду стає важче наповнювати бюджет: зростання доходів припинилося

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Ситуація з наповненням держбюджету продовжує загострюватися: у вересні доходи загального фонду збільшилися всього на 0,01%. Щоб виконати дохідну частину, середньомісячні відрахування в IV кварталі повинні перевищити 37 млрд грн. Якщо уряд не зважиться переглянути бюджет до кінця року, то виконання планів в цілому може виявитися під питанням. Або доведеться регулювати витрати в ручному режимі і «друкувати» ще більше боргових паперів.

Наповнювати державну скарбницю стає все важче: у вересні до загального фонду держбюджету-2012 перераховано 20 млрд грн, що всього на 0,01% більше, ніж у вересні 2011 року. Бюджетні надходження нестабільні вже третій місяць поспіль. Всього за дев'ять місяців до загального фонду направлено 208,5 млрд грн (+10%).

Глава Державної податкової служби (ДПС) Олександр Клименко заявив про перевиконання планового розкладу Мінфіну на 0,2% - до загального фонду з початку року направлено 148,4 млрд грн (+8,2 млрд грн), що повністю відповідає темпам економічного зростання, а також стратегії раннього виявлення схем ухилення від оподаткування та виведення економіки з тіні.

Щоб укластися в заплановані бюджетом-2012 доходи загального фонду в 319,65 млрд грн, середньомісячні відрахування у жовтні-грудні в порівнянні з I-III кварталами повинні збільшитися майже на 60% - до 37 млрд грн. До кінця року залишилося зібрати 111,15 млрд грн, пише газета "Коммерсантъ-Украина" у четвер, 4 жовтня.

Голова Нацбанку Арбузов вважає Азарова оптимістом

Президент Академії фінансового управління при Мінфіні Тетяна Єфименко зазначає, що динаміка надходжень в кінці року традиційно збільшується.

"На IV квартал припадає третина всіх річних доходів, а в листопаді зростання відбувається ще й за рахунок сплати податку на прибуток", - уточнює вона. Плани на IV квартал на 64,6% більші, ніж середньомісячний збір у IV кварталі 2011 року (22,5 млрд грн).

На думку директора центру "CASE-Україна" Дмитра Боярчука, спостерігається стійка тенденція до падіння доходів промислового виробництва, уповільнення темпів зростання економіки. "Всі ознаки зменшення можливості наповнення казни в наявності", - вважає Боярчук.

За підрахунками екс-міністра фінансів Ігоря Уманського, невиконання доходів держбюджету може досягти 40 млрд грн, в гіршому випадку - 70 млрд грн. "В уряду завжди є можливість для маневру. Потрібно в оперативному порядку вносити зміни до бюджету, переглядати макропрогнози і скорочувати витрати", - нагадує він.

Але оскільки секвестру бюджету не передбачається, Кабмін за допомогою ручного режиму недофінансовує витрати.

"Не тому що уряд не хоче фінансувати. За капітальним статтями розпорядники просто не встигають провести тендери, і гроші повертаються", - пояснює Єфименко. Згідно зі звітом Рахункової палати, видатки загального фонду бюджету профінансовані у I півріччі всього на 92,1% плану (недобір за програмами Мінфіну, Мінрегіонбуду, МОЗ).

"Нинішня ситуація нагадує кінець 2008-початок 2009 року, коли, окрім зарплат і соцвидатки, нічого не фінансувалося", - говорить Уманський. На його думку, джерелами коштів можуть стати як випуск єврооблігацій, так і перерахування авансових платежів НБУ. !zn

Читайте також:

Передвиборні «хотілки» і бюджетні переробки

Яценюк «злив», як насправді Азаров оцінює становище в економіці

Митниця вже не так успішно виконує завдання Януковича з наповнення бюджету

Кабмін затвердив проект держбюджету на 2013 рік: дефіцит зменшити не вдалося

Янукович назвав реформи, гроші на які у 2013 році потрібно виділити в першу чергу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі