Грицак упевнений, що Янукович вже підписав його закон про біометричні паспорти

Поділитися
Грицак упевнений, що Янукович вже підписав його закон про біометричні паспорти
За словами члена Партії регіонів Василя Грицака, який просить називати його "депутатом, що підтримує технології, які використовуються ЄДАПС", закон, що передбачає збір надмірної інформації про людину і проти якого протестувала громадськість, буде підписаний президентом сьогодні-завтра, якщо ще не підписаний.

Закон про Єдиний державний демографічний реєстр, що передбачає введення електронних паспортів - як внутрішніх, так і для виїзду - буде підписаний президентом Віктором Януковичем вже на цьому тижні.

Таку впевненість висловив його автор Василь Грицак (Партія регіонів), який просить себе називати "депутатом, що підтримує технології, які використовуються ЄДАПС".

"Законопроект знаходиться на підписі у президента, і він буде підписаний до кінця цього тижня", - сказав Грицак у п'ятницю, 9 листопада, в ході "круглого столу". Він допустив, що, можливо, цей документ уже підписаний главою держави, тому що "всі терміни вже минули, і питань ніяких немає" (на сайті ВР статус закону значиться ще як "направлений на підпис 15 жовтня" - ред).

Відзначимо, що підпис Януковича під цим законом буде означати повну передачу з рук держави виробництва документів суворої звітності у приватні руки, зміцнення монополії "ЄДАПСу" і втрату для бюджету майже 1 млрд грн.

Своїм підписом Янукович відкриє «ЄДАПСу» дорогу до монополізації ринку документів суворої звітності

У той же час, як підкреслили у Держслужбі захисту персональних даних, цей закон передбачає збір надмірної інформації про людину, що не відповідає нормам міжнародного законодавства.

Грицак схиляє Януковича до паспортної афери?

"Ми заперечуємо щодо такого, досить об'ємного збору інформації, який не потрібен ... біометрії збирати про всіх громадян України в усіх документах - це буде трохи занадто", - заявила перший заступник глави відомства Лілія Олексюк.

Вона зазначила, що згідно з нормами міжнародного законодавства, біометричні дані повинні бути тільки у закордонних паспортах, але не у внутрішніх, як пропонує закон.

Як повідомлялося, 2 жовтня Верховна Рада України прийняла закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачає впровадження електронних паспортів для українців.

Закон, зокрема, передбачає введення електронних паспортів - документів з електронним носієм біометричної інформації для виїзду за кордон.

Законом пропонується встановити, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації. До електронного паспорту вноситься: назва держави, назва документа, прізвище та ім'я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа, що видав документ уповноважений орган, місце народження, фотографія і підпис особи.

Автором закону є народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак. Раніше аналогічний закон (реєстр. № 8507) його ж авторства, вдалося провести через Раду, але його згодом ветував Янукович.

У Мін'юсті з приводу цього законопроекту заявляли, що «безальтернативна технологія виготовлення документів» підсилює монополію концерну ЄДАПС, і тих, хто виступив проти законопроекту. Адже в разі прийняття, закон дозволив би приватній структурі ЄДАПС в найближчі роки отримати з кишень українців 60 млрд грн. !zn

Читайте також:

МВС замовило ЄДАПСу дорогезні права і свідоцтва на 113 млн грн

ЄДАПС продає українцям закордонні паспорти на 10 доларів дорожче, ніж Великобританія

Грицак хоче, щоб ЄДАПСу дозволили зняти 500 грн. з кожного українця

У ЄДАПCа відібрали право друкувати водійські права

Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизних марках

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі