Фірташ таки вирішив купити у 2012 році 8 млрд куб. м газу, але не сказав у кого

Поділитися
© dmitryfirtash.com
Компанія OstChem Holding Limited в 2012 році здійснить постачання 8 млрд куб. м газу для потреб хімічної галузі, азотних підприємств Дмитра Фірташа, йдеться в повідомленні прес-служби бізнесмена у понеділок, 23 січня.

У прес-релізі відсутня додаткова інформація, зокрема, про обсяги закупівлі газу у 2011 році, джерела його постачання в 2012 році та перелік підприємств, яким буде постачати OstChem.

Підконтрольна Д.Фірташу OstChem в минулому році постачала на українські підприємства газ середньоазіатського походження (Туркменістан, Узбекистан, Казахстан).

Однак до кінця 2011 року ціна постачань середньоазіатського газу зрівнялася і навіть перевищувала ціну, за якою "Нафтогаз" купував його у "Газпрому" за контрактом 2009 року.

У січні постачання Д.Фірташем середньоазіатського газу в Україну впали майже у шість разів - з 23 млн куб м до 4 млн куб. м. При цьому 20 січня міністр палива і енергетики Юрій Бойко підтвердив, що хімічні підприємства Д.Фірташа призупинили імпорт середньоазіатського газу через високі ціни на нього.

У цілому міністр оцінив річні потреби українських хімічних підприємств у газі приблизно у 7 млрд куб. м. Відзначимо, що "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), останнє підконтрольне державі велике азотне підприємство з шести працюючих в Україні, у 2012 році обрало постачальником газу "Нафтогаз", плануючи отримати від нього 1,3 млрд куб. м.

При цьому НАК "Нафтогаз України" у 2012 році планує знизити закупівлі газу у "Газпрому" до 27 млрд куб. м. Як писало ZN.UA, цього року "Нафтогаз" поступиться Д.Фірташу 5 млрд куб. м газу зі своєї квоти на внутрішньому ринку

Д.Фірташ є власником "Рівнеазоту", "Стиролу", сєверодонецького і черкаського "Азоту". У 2011 році він вклав в їхню модернізацію близько 1 млрд грн, плануючи інвестувати в розвиток цих чотирьох азотних підприємств ще 1,7-1,8 млрд грн. Бізнесмен також контролює "Кримський титан" і "Кримський содовий завод".
Ще одне азотне підприємство - "Дніпроазот" - підконтрольне групі "Приват", і на його потужностях газ власного видобутку переробляє "Укрнафта", в якій "Приват" є найбільшим після "Нафтогазу" акціонером. !zn

Читайте також:

З початку року Україна різко скоротила відбір імпортного газу
Фірташ через «УкрГаз-Енерго» буде продавати газ сам собі
Фірташ розплатиться з «Газпромом» активами своїх хімпідприємств?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі