ЄДАПС продає українцям закордонні паспорти на 10 доларів дорожче, ніж Британія

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Якщо б Україна закуповувала чисті бланки закордонних паспортів за кордоном, один паспорт обходився б їй у 78,5, а не в 150 гривень бюджетних коштів. Такі цифри оприлюднив народний депутат Геннадій Москаль, передає прес-служба народного депутата.

«У телефонному режимі я звернувся до більшості провідних закордонних підприємств –виробників закордонних паспортів і з’ясував, що вартість одного чистого бланку паспорта з усіма формами захисту, які пройшли сертифікацію в ІКАО, в різних країнах складає від двох до двох із половиною доларів США. Для прикладу, Молдова напряму закуповує чисті бланки закордонних паспортів у Англійської фірми “DELARUE” за ціною 2,5 долари США. Що ж до вартості полікарбонатної плівки, яка використовується в Україні для нанесення інформації та фото на закордонні паспорти, то вона складає, в залежності від фірми виробника, з доставкою в Україну та сплатою всіх необхідних платежів, від чотирьох до шести євро. Таким чином, якщо б Україна закуповувала чисті бланки із захисною полікарбонатною плівкою за кордоном, один паспорт обходився б їй у 78,5, а не в 150 гривень бюджетних коштів»,- стверджує Москаль.

Народний депутат нагадав, що міністерство внутрішніх справ України закупило в консорціуму “ЄДАПС” 100 500 закордонних паспортів на суму 15 мільйонів гривень (150 грн. за паспорт).

З усього цього напрошується тільки один висновок – на кожному закордонному паспорті з бюджету України крадеться 71,5 грн. Враховуючи те, що в рік видається близько мільйона закордонних паспортів, сума втрат Державного бюджету складає 71.5 млн. грн. Куди йдуть ці кошти, «Вісник державних закупівель», на жаль, не пояснює»,- пише Москаль.

Народний депутат скерував депутатські звернення до прем’єр-міністра України, Генпрокуратури, МВС, РНБОУ, КРУ та Рахункової палати з проханням розібратися «на якій підставі відбувається пряме, відверте й цинічне розкрадання бюджетних коштів?».

Нагадаємо, 20 жовтня, за день до вето президента України Віктора Януковича на закон про введення електронних паспортів, МВС уклало угоду з консорціумом ЄДАПС на придбання обладнання для реалізації першого етапу робіт із впровадження закордонних паспортів з біометричними даними. Вартість угоди склала 59,93 млн грн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі