Болгарія відмовилася від спільного будівництва АЕС з Росією

Поділитися
© sofiaecho.com
Замість нової АЕС болгарський уряд має намір побудувати в Белені газопереробний завод.

Влада Болгарії вирішила остаточно відмовитися від нової атомної електростанції, яку Софія планувала побудувати за сприяння Росії в місті Белене неподалік від кордону з Румунією.

Болгарське уряд повідомив, що замість АЕС на цьому місці буде побудований газопереробний завод.

При цьому замовлений у Росії ядерний реактор, який повинні були встановити на новій АЕС, у Болгарії мають намір переправити на вже існуючу атомну електростанцію «Козлодуй».

Утім, минулого тижня глава державної корпорації «Росатом» Сергій Кирієнко висловив сумніви в доцільності встановлення реактора на АЕС «Козлодуй», оскільки це, за його словами, займе від семи до десяти років.

Спочатку Болгарія розраховувала, що російська державна компанія «Атомстойекспорт», що входить у структуру «Росатома», сконструює в Болгарії два реактори, але в підсумку побудовано було тільки один.

Між Софією і Москвою також виникли розбіжності на тлі постійно зростаючої вартості замовлення, а вихід з проекту німецької компанії RWE в 2009 році і зовсім поставив його під сумнів.

Будівництво АЕС «Белене» планувалося ще за часів Радянського Союзу, однак проти появи нової атомної електростанції довгий час протестували екологічні організації.

Домовленість про будівництво АЕС «Белене» була укладена в 2006 році. Передбачалося побудувати два енергоблоки потужністю 1000 мегават кожен.

Генеральний контракт сторони так і не підписали через розбіжності щодо вартості проекту: «Атомстройекспорт» оцінював витрати на рівні 6,3 млрд євро, але болгарські експерти підозрювали, що ціна завищена. !zn

Читайте також:

Болгарія заборонила розвідку сланцевого газу через шкоду екології

Вступ Болгарії та Румунії до Шенгену знову відкладено - до осені

Болгарія через протести відклала договір у боротьбі з інтернет-піратством ACTA

Eurostat назвав найбагатшу і найбіднішу країну ЄС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі