Азаров не бачить у Північному та Південному потоках особливої ​​альтернативи українській ГТС

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Прем'єр упевнений, що проведення модернізації української ГТС вигідно як Україні, так і Росії з Європейським Союзом. А після проведення модернізації ГТС її потужність з прокачування газу збільшиться до 200 млрд м куб. газу на рік.

Незважаючи на будівництво газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", українська газотранспортна система залишається найбільш надійним і дешевим транзитним шляхом газу до Європи, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Ніякої альтернативи особливої Південний і Північний потоки нашій ГТС не представляють. Все одно у нас є 150 млрд (куб. м газу на рік) потужностей прокачування по трубі - це найбільш надійний і дешевий транзитний шлях у Європу, і ми готові забезпечити його надійну роботу", - сказав він 17 травня в ході зустрічі з членами Міжнародного клубу парламентаріїв і експертів ЄС-Україна в Києві.

За словами Азарова, модернізація української ГТС є важливим питанням в умовах, коли Росія хоче обійти Україну за допомогою "Північного" і "Південного потоків".

На його думку, будівництво "Південного потоку" є нерентабельним і економічно невигідним, і що цей проект окупиться лише у найближчі 20 років. Він зазначив, що будівництво цього газопроводу диктується політичною доцільністю.

У той же час Азаров висловив переконання в тому, що Росія не зможе відмовитися від використання української ГТС.

"Побудувавши два газопроводи, Росія чомусь думає, що вона повністю позбудеться від залежності транзиту через Україну. Ніколи цього не буде хоча б тому, що ні "Північний", ні "Південний" потоки" не володіють можливостями складування газу. Підземні газосховища є тільки у нас", - додав він. В результаті, за його словами, при аномально низьких температурах українська ГТС здатна забезпечити потребу Європи в газі.

У зв'язку з цим Азаров вважає, що проведення модернізації української ГТС вигідно як Україні, так і Росії з Європейським Союзом.

Він зазначив, що після проведення модернізації ГТС її потужність з прокачування газу збільшиться до 200 млрд м куб. газу на рік.

Представники «Газпрому» раніше заявляли, що після реалізації всіх запланованих «Газпромом» газотранспортних проектів, значення української ГТС в транзиті російського газу буде зведено до нуля. Проте пізніше в компанії зізналися, що повністю відмовитися від транзиту газу по Україні «Газпром» не зможе в будь-якому випадку. Так вважають і в Єврокомісії: за словами її представника, враховуючи, що потреба в природному газі в найближчі роки буде рости, українська ГТС залишатиметься важливим шляхом його постачання в Євросоюз і на весь континент. !zn

Читайте також:

Путін не поспішає відмовлятися від можливостей України щодо транзиту газу


Єврокомісія заборонила «Газпрому» використовувати «Північний потік» на повну потужність

Україна намагається заблокувати будівництво Росією обхідного газопроводу

Україна переведе ГТС у реверсний режим для боротьби з монополією «Газпрому»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі