ЗМІ: Влада Білорусі складають "чорний список" діячів культури

Поділитися
© Павло Довгань, osvita.mediasapiens.ua
Білоруські інтернет-видання повідомили про заборону згадувати в державних ЗМІ та ефірі твори та імена цілого списку діячів вітчизняної та зарубіжної культури, "помічених" у співчутті до білоруської опозиції і публічно вимагали звільнення заарештованих після президентських виборів опонентів Лукашенка.

В опублікованій незалежними ЗМІ версії "забороненого списку" фігурують російські групи ДДТ, "Наив", "Тараканы"; письменники Андрій Бітов, Борис Васильєв, Едуард Успенський та інші, що виступили на захист заарештованого білоруського поета Володимира Некляєва, екс-кандидата на пост президента Білорусі .
Якщо вірити списку, білоруський екран закрито для голлівудських зірок, а ефір і сцена - для найвідоміших британських ді-джеїв та драматурга Тома Стоппарда, що взяли участь в акції "Глобальна артистична кампанія солідарності з Білоруссю", що була організована переслідуваним в Білорусі "Вільним театром".
Актори, режисери, творці цього театру фігурують у "вітчизняній" частині списку, куди в повному складі включено Раду білоруської інтелігенції, що складається з найвідоміших, але опальних за Лукашенка художників, поетів, драматургів. Музиканти, позначені в списку, вже були під забороною на білоруській сцені і в ефірі після президентських виборів 2006 року.
"Безсовісною провокацією" і "брудною фальшивкою" назвав список міністр інформації Білорусі Олег Пролесковський. "Міністерство культури таких списків не складало", - заявив перший заступник міністра Володимир Карачевський.
Однак незалежна газета "Наша Нiва", з посиланням на співробітника державного ЗМІ, повідомляє, що перелік видали під розписку всім редакторам найбільших білоруських газет і радіостанцій.
"Мене з приводу списку в ці дні не інструктували, у нас в нічному ефірі звучав і " Ляпис Трубецкой ", і ДДТ", - повідомила "Бі-бі-сі" відповідальний співробітник білоруської Держтелерадіокомпанії. На умовах суворої конфіденційності журналістка розповіла, що раніше існували заборони, які ніколи не оформлялися у вигляді офіційних паперів.
"Мене викликали до керівництва і повідомляли, хто у нас нині "персона нон-грата ". Учора і сьогодні такого інструктажу не було. Є, втім, рекомендація не використовувати в ефірі пісні Дмитра Войтюшкевича", - заявила співробітниця Держтелерадіо.
Войтюшкевич з гітарою в руках був помітним учасником агітаційних передвиборних пікетів, які закликали голосувати за Володимира Некляєва. Поет Некляєв, екс-суперник Лукашенка в боротьбі за президентське крісло, звинувачений в організації масових безладів і нині знаходиться під домашнім арештом.
Білоруські музиканти, нібито знову потрапили під заборону, називають ситуацію очікуваною.
"Зі списком або без, але рок-музика, як і все незалежне, у нас і так заборонена", - сказав з цього приводу лідер групи "Нейро Дюбель" Олександр Куллінкович.
За матеріалами: BBC Russian
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі