На торгах Sotheby's картина українця Анатолія Криволапа продана за $83 000

Поділитися
© Марии Быковой
Робота Анатолія Криволапа "Ніч" побила рекорд українського живопису на торгах Sotheby's - раніше картини українців аукціон оцінював в межах $15 000.

У вівторок, 29 травня, картина одного з найкращих і найдорожчих українських художників Анатолія Криволапа - пейзаж «Ніч» (на фото внизу) - була продана на російських торгах аукціону Sotheby's у Лондоні за $83 700.

Попередньо робота була оцінена у 30 тис.-50 тис. фунтів ($47 тис. - $78 тис.). Такий естімейт є новою планкою для українського мистецтва - раніше на торгах дому Sotheby's український живопис оцінювали в межах $15 000.

На Російських торгах Sotheby's, за традицією були представлені роботи класиків російського живопису: Іллі Рєпіна («Дорога через долину», $180 175), Володимира Баранова-Россіне («Пейзаж з червоними дахами», $152 035), Наталії Гончарової («Жоржини», $161 415), Миколи Реріха («Вхід», $123 895), Олександра Богомазова («Пейзаж з деревами», $133 275) та інших.
Топ-лотом торгів стала робота сюрреаліста Павла Челіщева «Хлопчик у блакитному з ниткою», продана за $358 400.

Картина «Ніч» Анатолія Криволапа увійшла в каталог проекту «Сучасні художники України», який 1 червня відкривається у харківському ЕрміловЦентрі в рамках паралельної програми київської бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012.

Для збільшення натисніть на картинку
/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
Скріншот з відео

Нагадаємо, що за офіційними результатами продажів, на сьогоднішній день Анатолій Криволап є найдорожчим художником України. Картина живописця «Степ» у травні 2011 року була продана на аукціоні Phillips de Pury & Co у Нью-Йорку за $98 500 - рекордну для сучасного українського мистецтва суму. У жовтні 2011 року Криволап побив свій власний рекорд - на торгах Phillips de Pury & Co в Лондоні: його робота «Кінь. Ніч» пішла з молотка за $124 343.

Інтерес до робіт Криволапа симптоматичний, вважає відомий український мистецтвознавець Галина Скляренко: «Якщо на міжнародній художній сцені він свідчить про незмінну актуальність живопису як найбільш традиційного і разом з тим - естетично невичерпного медіа, а також про нинішню розмитість меж між «музейним» і «галерейним» мистецтвом, то в Україні фіксує важливі для пострадянської країни процеси - асиміляцію модерністських трендів в офіційний культурний дискурс».

В 2011-му Анатолій Криволап був названий «Людиною року», а у 2012-му удостоєний вищої Національної премії ім.Т.Шевченка.

Російські торги Sotheby's проводяться регулярно з 2003 року, щосезону у Лондоні і Нью-Йорку. На Російських торгах представляють твори російського живопису від ХІХ століття до сучасного мистецтва, а також - ікони та декоративно-прикладне мистецтво.

Українці беруть участь у сезонних Російських торгах з 2010 року, коли для лондонського аукціону експертами Sotheby's були відібрані роботи Олега Тістола, Марини Скугарєвої і Павла Макова.

Нагадаємо, що перша поява українського мистецтва на торгах Sotheby's відбулася 9 червня 2009 року у Лондоні. На тематичних торгах під назвою «Російське і українське сучасне мистецтво» були представлені твори 19 українських художників, серед яких були Олександр Гнилицький, Максим Мамсиков, Арсен Савадов, Василь Цаголов, Олександр Ройтбурд, Ігор Гусєв, Олег Тістол, Влада Ралко, Марина Скугарєва та інші. Ці торги стали першим «проривом» українського сучасного мистецтва на територію міжнародного арт-ринку. Тоді було продано 9 з 19 робіт, що представники будинку Sotheby's визнали успішним результатом. !zn

Читайте також:

Скільки художнику потрібно для щастя?

Анатолій Криволап: Мистецтво України пішло набагато далі, ніж мистецтвознавство

Картина Криволапа «Кінь.Ніч» на міжнародних торгах оцінена в рекордну суму

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі