Море хвилюється. Дмитро Богомазов у рамках проекту SEAS представить «солодкого» Річарда III

Поділитися
Днями в столиці презентують творчий проект Black/North SEAS. Як повідомляють організатори, SEAS — не зовсім...

Днями в столиці презентують творчий проект Black/North SEAS. Як повідомляють організатори, SEAS — не зовсім звичайний фестиваль, а радше концептуальна подорож представників культурної еліти з 12 європейських країн портовими містами Чорного і Північного морів. Мета круїзу — оголити як художні, так і екологічні питання. Сама подорож триватиме з 2008-го по 2010 рік. А стартує форум в Одесі 24 травня. На презентацію проекту завітає спеціальний гість — Євдженіо Барба (театр «Одін», Данія) — легенда сучасного театру вперше відвідає нашу країну.

Black/North SEAS — це також тривала дискусія про мистецтво і перетворення міст мовою театру/перформансу, візуального мистецтва/кіно/інсталяцій. Передбачаються май­стер-класи, семінари і спеціальні лекції відомих європейських експертів і філософів.

Black/North SEAS — це ще й процес дослідження того, як творчі ініціативи можуть винести на поверхню питання екології та міського середовища лише самим фактом тісної взаємодії із сучасним міським ландшафтом.

Урбаністична Європа, як відомо, стоїть перед серйозними викликами. Міграція населення, екологічні проблеми — усе це робить життя міст дедалі складнішим і важчим... Прірва між привілейованими жителями міст і маргіналами постійно збільшується.

Найвідчутніші ці проблеми в портових і прибережних містах. Особливо це стосується Чорноморського регіону. Адже тут як ніде є помітним різкий перехід від планової до ринкової економіки, що супроводжується корумпованою приватизацією публічного простору. Все це призвело до утворення так званої нічиєї землі в зоні міст. І ніхто не відає, чого далі чекати на цих землях.

Безпосередньо SEAS стартував ще 2003-го. Тоді це був діалог між Балтійським і Адріатичним морями — SEAS//Baltikum Adriatico. Тридцять культурних діячів, котрі працюють у різних жанрах і стилях, були умовно розділені на пари й поїхали на «побачення» у портові міста на узбережжі Балтійського й Адріатичного морів. Отоді й виникли ідеї творчих проектів. Причому спеціально для цих місць.

Шведська інституція Intercult і 16 копродюсерів/господарів створили платформу SEAS та за два роки стали замовниками 12 нових творчих проектів. І вже 2004—2005 років ці проекти відвідали Клайпеду, Калінінград, Лієпаю, Гданськ, Любляну, Копер, Рієку й інші міста.

Нинішній SEAS уже після десятиденки в Одесі переллється у Варну/Балчик (Болгарія), потім у Мангалію (Румунія), Стамбул (Туреччина), а потім далі і далі... А вже 2009 року цей фест-мандрівник пришвартується в Данії, Швеції, Бельгії, Великобританії, Норвегії та Голландії, щоб 2010-го повернутися до берегів Чорного моря.

У кожному місті країн із високим рівнем життя (і не дуже) SEAS представить ці ж творчі проекти, уперше показані в Одесі нинішнього року.

От що каже Кріс Торч, арт-директор й ініціатор SEAS:

— Ми вважаємо, що справжнє мистецтво здатне змінити обличчя багатьох міст. І ми знаємо, творці можуть бути ключовими партнерами в перетворенні міст, що конче потрібно постіндустріальним портовим центрам. Бо у тих, хто планує розвиток міст, і тих, хто опікується культурою, багато спільного...

Якщо ж вдаватися в подробиці проектів SEAS, то фестиваль уже згенерував 14 творчих ініціатив. До того ж у планах «мореплавців» чимало інших починань.

Серед учасників Black/North SEAS — київський театр «Вільна сцена» Дмитра Богомазова, театр «Одін» (Данія), група «Сігна» (Данія), організація «Метро-Було-Додо» (Великобританія), колектив «Вундербаум» (Голландія), художниця Анна Ліз Стенсет (Норвегія) і багато інших.

Саме Дмитро Богомазов зі своїм Вільним театром привезе до Одеси електроакустичну оперу-перформанс «Солодкі сни» за мотивами «Річарда III» Вільяма Шекспіра... Цей «емоційний і точний у своїх виражальних засобах», на думку деяких оглядачів, спектакль Богомазов поставив саме в рамках Black/North SEAS. Основою для 50-хвилинної електроакустичної опери стала ключова сцена трагедії Шекспіра. Це спогади про підлість, інтриги й криваві вбивства. Саме такими засобами Річард і домігся королівського титулу й необмеженої влади. Який же тут може бути «солодкий сон»? Привиди відправлених на той світ безневинних людей оточують короля, нашіптуючи йому прокльони, закликаючи смерть і розпач на голову вбивці. Наступного дня Річард загине. Режисерові Богомазову довелося створити справжню гнітючу атмосферу нічного кошмару — наче ілюзію межової реальності… Згодом саме ця «реальність» і внесе особливу барву в морський пейзаж проекту Black/North SEAS.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі