Рада Безпеки ООН відмовилася від звинувачень КНДР у загибелі південнокорейського військового судна «Чхонан»

Поділитися

Сьогодні, 9 липня, Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй офіційно засудила факт затоплення південнокорейського корвета «Чхонан» у Жовтому морі. Разом з тим  організація відмовилася звинувачувати за даний інцидент Північну Корею.

«Раду Безпеки висловлює співчуття з приводу нападу», - мовиться у резолюції, що затверджено всіма 15 членами Ради Безпеки ООН. У ній також йдеться, що стосовно осіб, відповідальних за потоплення корабля, буде прийнято «належні і мирні заходи, націлені на мирне врегулювання даного питання».

Рада Безпеки ООН також висловила задоволення стриманістю у вчинках, яку проявив уряд Південної Кореї після атаки.

Питання  загибель корвета розглядалося Радою Безпеки ООН за ініціативою Сеула, який просив вжити щодо КНДР відповідних заходів.

Не зважаючи на відсутність  Північної Кореї у резолюції, представник Південної Кореї в ООН Пак Ін Кук позитивно оцінив дану резолюцію і заявив, що на його думку Рада Безпеки дала зрозуміти Північній Кореї, що вона винна і її дії було засудженню. У свою чергу, представник США в ООН Сьюзан Райс назвала таке повідомлення північнокорейського уряду «безпомилковим».

Як повідомлялося, корвет «Чхонан» затонув  26 березня 2010 року, загинули 46 моряків, 56 чоловік врятувалися. Міжнародна комісія визнала, що «Чхонан» було торпедовано північнокорейським підводним човном. КНДР свою провину в загибелі корабля заперечує. Південнокорейська сторона подала РБ доповідь про своє розслідування та продемонструвала розрахунки експертів, фотографії, відеозаписи та інші документи.

Напад на корвет і загибель моряків привели до чергового загострення відносин між Північною і Південною Кореєю. Сеул ввів стосовно КНДР ряд санкцій економічного і політичного характеру. Пхеньян, у свою чергу, погрожує атакувати всі кораблі в прикордонній зоні.

Нагадаємо, заступник офіційного представника Міда Росії Ігор Лякін-Фролов заявив 27 травня, що Москва не хоче виносити інцидент з південнокорейським корветом «Чхонан» на розгляд Ради Безпеки ООН і не підтримає це винесення до тих пір, поки не отримає стовідсоткових доказів причетності КНДР до загибелі корабля.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив сподівання, що Рада Безпеки вжиє негайних заходів стосовно КНДР у зв'язку з оприлюдненням результатів розслідування факту загибелі південнокорейського корабля. «Докази, викладені в доповіді, приголомшують. Я закликаю Раду Безпеки розпочати термінові консультації. Упевнений, що Рада Безпеки виконає свій мандат і вжиє відповідних заходів», - заявив Пан Гі Мун.

Постійний представник КНДР в ООН Сін Сон Хо у свою чергу заявив, що його країна відповість військовими діями на будь-яке засудження Пхеньяну Радою Безпеки ООН у зв'язку із загибеллю південнокорейського корвета «Чхонан».

За матеріалами: CNN

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі