Пентагон вимагає від Wikileaks повернути тисячі таємних документів

Поділитися
Міністерство оборони США у п'ятницю, 6 серпня, офіційно зажадало від інтернет-сайту Wikileaks видалити десятки тисяч опублікованих таємних документів про війну в Афганістані, також передати близько 15 тисяч ще не опублікованих матеріалів.
Міністерство оборони США у п'ятницю, 6 серпня, офіційно зажадало від інтернет-сайту Wikileaks видалити десятки тисяч опублікованих таємних документів про війну в Афганістані, також передати близько 15 тисяч ще не опублікованих матеріалів. З відповідною заявою виступив представник Пентагону Джефф Моррелл. «Ми просимо, щоб вони вчинили так, як треба поводитися у подібних випадках», - сказав він. Моррелл знову повторив, що дії Wikileaks ставлять під загрозу безпеку військ коаліції і афганських громадян, які на них працюють. «Ми не збираємося говорити з ними про мінімізацію збитку, - сказав представник Пентагону. - Ми хотіли б поговорити з ними про те, щоб якомога швидше прибрати з їхнього сайту ці небезпечні документи, видалити їх з архіву та повернути їх тим, кому вони належать по закону». При цьому він додав, що у випадку, якщо переконання не допоможе Wikileaks змінити свою позицію, Пентагон розгляне інші шляхи, щоб змусити опонентів виконати пред'явлені їм вимоги. Загалом у розпорядженні Wikileaks виявилися майже 92 тисячі документів, із яких більше 75 тисяч були опубліковані 26 липня. Ще близько 15 тисяч керівник ресурсу Джуліан Есендж обіцяв оприлюднити пізніше. За словами керівника Wikileaks, решту документів потрібно було відредагувати, щоб не наражати на небезпеку фігурантів матеріалів - військовослужбовців коаліційних сил і їхніх інформаторів з числа жителів Афганістану. Однак, незважаючи на ці зусилля, представники США та інших країн коаліції засудили публікацію таємних документів і заявили, що вона становить серйозну загрозу для життя військовослужбовців. Незабаром після оприлюднення документів у ЗМІ з'явилися повідомлення, що у матеріалах згадуються десятки імен афганців, які співпрацювали з військовими. Зі свого боку, представники «Талібану» заявили, що уважно вивчають зміст документів і пообіцяли «покарати» згаданих у них «американських шпигунів». Тим часом, на Wikileaks днями був опублікований незрозумілий зашифрований файл розміром 1,4 гігабайти. На думку експертів, це може бути документ, який буде оприлюднений у разі, якщо проти Джуліана Есенджа порушать судову справу. Файл з'явився у розділі «Щоденник афганської війни» під заголовком «Страховка». Він доступний для скачування, але його неможливо відкрити без пароля. Пентагон підозрює, що таємні документи Wikileaks передав 22-річний американський військовослужбовець Бредлі Меннінг. Наприкінці липня він був затриманий в Кувейті, а потім перевезений до США.

За матеріалами CNN

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі