Названо імена ще двох агентів, яких можуть обміняти на затриманих у США за підозрою у шпигунстві на користь РФ

Поділитися
Окрім вченого Ігоря Сутягіна і колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля, до списку осіб для обміну на затриманих у США агентів російських спецслужб можуть увійти офіцер СЗР Олександр Запорізький, засуджений у 2003 році на 18 років за шпигунство, і агент ЦРУ Олександр Сипачев, що отримав 8-річний термін у 2002 році.

Окрім вченого Ігоря Сутягіна і колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля, до списку осіб для обміну на затриманих у США агентів російських спецслужб можуть увійти офіцер СЗР Олександр Запорізький, засуджений у 2003 році на 18 років за шпигунство, і агент ЦРУ Олександр Сипачев, що отримав 8-річний термін у 2002 році.

Про це повідомляє "КоммерсантЪ" із посиланням на джерела у спецслужбах РФ. Отримати підтвердження цієї інформації з перших рук виданню не вдалося. Зв'язатися із представниками Запорізького не вийшло, а адвокат Сипачева впевнено заявив, що його підзахисний ні на які угоди не піде.

Також, за даними видання, фізик Валентин Данилов, якого засуджено на 14 років за передачу секретних відомостей Китаю, і колишній гендиректор ЗАТ "ЦНДІМАШ-Експорт", академік Академії космонавтики Ігор Решетін, засуджений до 11,5 років ув'язнення за передачу Китаю технологій подвійного призначення, в обміні не беруть участі.

Про те, що колишній співробітник Інституту США і Канади РАН Ігор Сутягін, засуджений на 15 років колонії за розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, буде звільнений в обмін на російських агентів, затриманих у США за підозрою у шпигунстві, на прес-конференції в Москві у середу заявили матір і брат Сутягіна.

За їхніми словами, напередодні Сутягін був доставлений до СІЗО "Лефортово", де з ним спілкувався якийсь генерал Служби зовнішньої розвідки, який повідомив, що разом із Сутягіним до Великобританії будуть виряджені ще дев'ять осіб, серед яких полковник російських спецслужб Сергій Скрипаль, засуджений у 2006 році до 13 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві.

Співрозмовник Сутягіна заявив, що президент Дмитро Медвєдєв підпише указ про помилування, якщо Сутягін визнає свою провину. Сутягін погодився на цю пропозицію. За словами Сутягіна, кожному із переданих Заходу засуджених запропонували взяти з собою одного родича. Сам Сутягін вирішив виїхати з Росії один.

Про те, що Сутягіна можуть обміняти на підозрюваних у шпигунстві на користь Росії, заявила раніше адвокат Ганна Ставицька. За її словами, одинадцять осіб будуть міняти на одинадцять осіб - серед них є Ігор Сутягін.

"Незважаючи на те, що така ситуація сталася і він погодився, він підкреслив, що не погодитися він не міг. В іншому випадку все його життя було б перекреслено", - сказала Ставицька. Вона зазначила, що Сутягін просив передати, щоб "усі усвідомлювали, що він не здійснював цього злочину".

Як розповіла Газете.Ру мати вченого Світлана Сутягіна, син сам повідомив їй, що питання його виїзду до Великобританії "вже вирішено". "Ми всі в шоці: ми не розуміємо, що відбувається. Ігор сам нічого не може зрозуміти", - сказала вона.

Екс-директор ФСБ, нині депутат Держдуми Микола Ковальов вважає малоймовірним обмін Ігоря Сутягіна. "Людина, яку забули, просто нагадав про себе", - сказав Ковальов, коментуючи заяву Ганни Ставицької.

Процес у справі Сутягіна розпочався у листопаді 2003 року. Завідувач сектором військово-технічної і військово-економічної політики відділу зовнішньополітичних досліджень Інституту США і Канади РАН звинувачувався у передачі відомостей, що становлять державну таємницю, представникам британської консалтингової фірми "Альтернатив-Ф'ючерс". Ця фірма, за даними ФСБ, була "дахом" для розвідки США.

7 квітня 2004 Сутягіна було визнано винним у держзраді у формі шпигунства і засуджено до 15 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. У 2005 році правозахисна організація Amnesty International визнала Ігоря Сутягіна політичним в'язнем. У кінці квітня 2007 року Парламентська асамблея Ради Європи зажадала негайно звільнити вченого.

За матеріалами "КоммерсантЪ", Грани.Ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі