Матвієнко: Нова система голосування повинна зробити з депутата людину, яка ходить на роботу

Поділитися
Нововведення в системі голосування Верховної Ради дозволить зробити депутата людиною, яка ходить на роботу, а не просто має преференції. Про це розповів народний депутат від парламентської фракції НУ-НС Анатолій Матвієнко, передає ІМК 25 липня.

Нововведення в системі голосування Верховної Ради дозволить зробити депутата людиною, яка ходить на роботу, а не просто має преференції. Про це розповів народний депутат від парламентської фракції НУ-НС Анатолій Матвієнко, передає ІМК 25 липня.

«Те, що депутат повинен голосувати особисто, - не нова ідея. Це конституційна норма. /.../ Можливо, нова система голосування зробить депутата, нарешті, людиною, яка ходить на роботу, а не просто має преференції і заради цього стає депутатом», - підкреслив Матвієнко.

Також парламентарій вважає, що не варто вказувати депутатові, яким чином вносити законопроекти. «Я думаю, що ми все більше рухаємося до електронних версій, але це не означає, що ми від них не можемо відмовитися або що вони не мають альтернативи», - зазначив Матвієнко.

Разом з тим, він підкреслив, що народний депутат повинен відвідувати засідання Верховної Ради, і ніщо не може підмінити роботу в парламенті. «Верховна Рада - це дискусія, а дискусія в електронних варіантах - це щось інше. Це швидше рецензія, а не дискусія», - відзначив Матвієнко.

Нагадаємо, 23 липня стало відомо, що депутат фракції НУ-НС Станіслав Довгий подав законопроект, згідно з яким запропоновано за п'ять років створити електронний парламент. До 2012 року - впровадити систему голосування «Рада-4», де нардеп зможе голосувати тільки персонально (за рахунок чого саме -  відбитки пальців, інтелектуальні відеокамери і різні датчики). До 2014 - відмовитися від паперу (депутати в залі читатимуть законопроекти не в паперовому, а в електронному вигляді і також вносити свої правки). До того ж депутат зможе голосувати на засіданнях профільного комітету дистанційно. Окрім того, Довгий пропонує розробити систему, що дозволяє нардепам спілкуватися з виборцями на форумах, в дискусійних онлайн-клубах, проводити інтернет-опитування і голосування. На все це передбачається витратити 561 млн 890 тисяч гривень, з них вже в 2010 році - 18,89 млн.

За інформацією ЗМІ, колеги Довгого поставилися до законопроекту прохолодно. Так, народний депутат з фракції НУ-НС Юрій Кармазін зареєстрував днями інший законопроект. «Знову змінювати систему «Рада» немає сенсу. Досить встановити на нинішньому устаткуванні одну кнопку - сканер для пальця, щоб депутати не голосували один за одного», - сказав Євгеній Костенко, помічник Кармазіна.

«Я знаю, що таке ця ”Рада-4” - підносиш палець, сенсор спрацьовує», - сказала нардеп від НУ-НС Леся Оробець. За її словами, депутати знайдуть спосіб обійти цю систему. Крім того, Оробець зазначила, що на засіданнях комітетів і зараз голосують дистанційно, «коли не вистачає людей для кворуму, то їх просто продзвонюють по телефону, що незаконно». Депутат також підкреслила, що і зараз ніщо не заважає нардепам спілкуватися з виборцями через інтернет. «Для цього не треба витрачати величезні гроші», - сказала вона.

Водночас, депутат з фракції Партії регіонів Михайло Чечетов припустив, що парламент на правильному шляху. «Ми не повинні рахувати на рахівницях і алгоритмічній лінійці. Скажімо, у мене, не останньої людини у парламенті, радника Президента, комп'ютер, якому вже майже 10 років, він висне постійно. І я вже не говорю про інших. Інше питання — гроші: тут, звичайно, треба мінімізувати витрати», — сказав  Чечетов.

За матеріалами: ІМК Сегодня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі