Ex ungue leonem…

Трохи ексцентричний, але енциклопедично освічений шкільний учитель фізики та астрономії, аналізу...

Трохи ексцентричний, але енциклопедично освічений шкільний учитель фізики та астрономії, аналізуючи контрольні роботи, емоційно переконував нас: «Завжди пишіть свої повні ім’я та прізвище і ніколи не позначайте рік двома цифрами. Мине тисяча років — уявляєте, як морочитимуться дослідники, намагаючись ідентифікувати сторіччя створення ваших манускриптів!» Дуже жаль, що не у всіх митців були такі добрі педагоги. Європейське середньовіччя, залишивши по собі чималу творчу спадщину, донесло до нас дуже мало імен художників. Колективна цехова структура виробництва творів мистецтва не передбачала виокремлення особистостей. Навіть бурхливе пробудження індивідуальних талантів в епоху Відродження, що дало світовій культурі цілі шеренги геніїв, дозволяє певно говорити про авторство лише десяти відсотків творів живопису та скульптури.

В нашому мистецькому просторі, віками обмеженому візантійськими іконописними канонами, позбавленому світської складової, взагалі катастрофа із визначенням імен авторів. Хоча логіку церкви можна зрозуміти — приходять прочани вклонитись перед нерукотворними та чудотворними образами, придивляються, а десь у районі сцен страшного суду підпис — богомаз такий-то, писав літа такого-то від сотворіння світу. Конфуз!

Монограми чи імена авторів почали частіше з’являтися на роботах художників після того, як виник активний ринок творів мистецтва і між творцем та замовником з’явився посередник. Автограф майстра, звісно, додавав аргументів автентичності. Добре відома монограма «AD» Альбрехта Дюрера, можливо, так би й не з’явилась на його роботах, якби не виникали проблеми із піратським тиражуванням його гравюр (півтисячоліття минуло, а що змінилося?). Звісно, зробити фальшивий підпис — справа в індустрії підробки найпростіша. Навіть самі нервові факсиміле художників можуть стати товаром. Мабуть, навіть безмежно талановитий Сальвадор Далі, який влаштовував привселюдне писання автографів із їх одночасним продажем, був би дуже здивований розмахом парфумерної індустрії «Dali», і автомобільчики «Picasso» не без допомоги імені митця прориваються на автостради світу.

На книжковому ринку України, в сегменті, присвяченому мистецтву, з’явилося видання, безперечно, унікальне — «Підписи та монограми художників України». Невеликий колектив однодумців, очолюваний знаним харківським вченим, мистецтвознавцем та колекціонером Борисом Гриньовим, зробив велику справу, зібравши в одному довіднику короткі біографії та зразки підписів і монограм майже п’ятисот сучасних митців нашої країни.

Логічне запитання: на кого розрахована ця книжка? Не на фальшувальників же творів мистецтва. Звісно, ні — ці аферисти віднайдуть зразки підписів і без допомоги мистецтвознавців. Людям нормальним потрібен орієнтир у цьому, за гоголівським визначенням, «хаосі мистецтв». Багато творів живописців, скульпторів, графіків уже давно живуть самостійним життям. І про їх долю та дислокацію нічого не знають навіть автори. А якщо на столі поцінувача мистецтва, колекціонера, власника галереї, директора музею лежатиме цей довідник, буде набагато простіше з’ясувати авторство роботи і навіть навести містки творчої співпраці. На щастя, більшість митців, представлених у книжці, сповнені творчої наснаги і будуть тільки раді, якщо їх потривожать зацікавлені їхнім мистецтвом люди.

Гадаю, що книжка «Підписи і монограми художників України» буде цікава тим, хто намагається заглянути у глибини людської душі, — адже графологія майже точна наука. Недарма ж стародавні латиняни творили «ex ungue leonem»... що означає «видно лева по кігтю»... Чи, по-нашому, «видно птаха по польоту»... Правда, у цього прислів’я є завершення «...ex auribus asinum» — «...а осла по вухах», але це жодним чином не стосується мистецького світу.

P.S. Знайшов у довіднику підпис свого інститутського викладача малюнка та живопису Олексія Архиповича Горбенка. Точно такий, як у моїй заліковій книжці!