Надмірне споживання цукерок, шоколаду та інших солодощів можуть з часом підвишити ризик виникнення ожиріння та діабету. Також переїдання солодкого порушує метаболічні процеси та впливає на рівень інсуліну.
Для деяких здорове харчування асоціюється з довічною відмовою від солодощів. Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України розповів Олег Швець, чи можна споживати солодощі, якщо людина дотримується здорового харчування. Про це пише пресслужба МОЗ.
Зважений підхід до споживання солодощів
Одним з таких підходів є дозволяти один раз на тиждень їсти «заборонені» солодощі. Це не означає неконтрольоване споживання.
«Найкраще одразу встановити певні правила – о котрій годині та яку кількість ви собі дозволяєте», – пояснив експерт.
Якщо щодня необхідне щось солоденьке, слід обирати продукти, які містять менше ніж сто калорій на порцію. Такий вибір буде зваженим.
«Також варто побалувати себе чимось, що не є на 100% цукром. Наприклад, вибирайте ласощі, до складу яких входять горіхи (відомі джерела корисних жирів)», – додали у МОЗ.
Баланс здорового харчування: як його досягти
Щоб дотримуватися певної харчової моделі важливо, щоб вона стала способом життя. Короткочасне дотримання «дієти» не змінюють харчових звичок та метаболічних процесів в організмі.
Слід звернути увагу на чотири основні усвідомлені зміни, які допоможуть періодично споживати десерти та подолати надмірне захоплення солодощами:
- Зменште розмір порції. Якщо ваша тарілка схожа на ресторанну, залишати треба дві третини або половину. Також можна замінити посуд на аналогічний меншого розміру.
- Робити акцент на рослинній їжі, багатій на харчові волокна. Такі продукти й страви забезпечують насичення без надходження надмірної кількості калорій.
- Їсти повільніше. Це забезпечує триваліше насичення та пізніше повернення голоду. Якщо є відчуття фізичного «наповнення» – ви, ймовірно, вже з’їли забагато.
- Додати фізичну активність. Можна скористатися крокоміром та дізнатися, скільки кроків ви робите на день.
У МОЗ додали, що відповідно до рекомендацій ВООЗ, доросла людина в середньому має споживати не більше ніж 50 г доданого цукру на день, а ще ліпше – менше ніж 25 г на добу.
«Дітям до трьох років краще не споживати доданий цукор взагалі, а після трьох – не перевищувати 25 г на добу», – йдеться у повідомленні.
Раніше у Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як можна дотримуватися правильного харчування при стресі.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!