Сезон кавунів в Україні вже у розпалі. Ці соковиті та смачні баштанні люблять дорослі та діти. Але важливо обережно обирати кавуни, щоб не отримати харчове отруєння. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, чим небезпечні нітрати та як захиститися від отруєння кавуном.
Що таке нітрати
Нітрати – солі азотної кислоти, які містяться в рослинах, потрапляючи з ґрунту. Нітрати необхідні організму для утворення речовин, що відповідають за тонус та здоров’я кровоносних судин. У ЦГЗ пояснили, що у допустимих нормах нітрати безпечні.
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини – 5 мг на 1 кг ваги. Європейський інститут з безпеки харчових продуктів (EFSA) вважає допустимою добовою нормою нітратів (яку можна спожити без помітного ризику для здоров'я) - 235 мг для людини вагою близько 63 кг, тобто 3,7 мг на 1 кг ваги.
Залежно від умов вирощування, кількість нітратів, що вважається допустимою у полуниці, вишні, черешні становить 60 мг/кг. Стільки ж нітратів повинно міститись і в кавунах.
У ЦГЗ пояснили, що підвищений рівень нітратів може міститись в недозрілих кавунах.
«Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика», – йдеться у повідомленні.
Отруєння нітратами: хто належить до групи ризику
Фахівці наголосили, що найбільш чутливими до дії нітратів та нітритів є:
- діти до шести місяців – найчастіше у цієї групи отруєння відбувається через використання забрудненої нітратами води (наприклад, колодязної) під час приготування сумішей;
- діти до 3-6 років;
- вагітні жінки;
- люди похилого віку;
- особи, які мають анемію, серцево-судинні хвороби, захворювання дихальної системи;
- люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.
Як підвищення дози нітратів впливає на організм:
- виникає подразнення слизової оболонки травного тракту, викликаючи нудоту, блювання, біль у шлунку;
- знижується здатність гемоглобіну переносити кисень, призводячи до гіпоксії (кисневої недостатності);
- відбувається розширення судин і може істотно знизити тиск.
У ЦГЗ наголосили, що при довготривалому вживанні підвищених доз нітратів зростає ризик розвитку онкологічних хвороб; знижується концентрація йоду в організмі, що впливає на роботу щитоподібної залози; погіршується засвоєння вітаміну С, що призводить до гіповітамінозу; виникають проблеми під час вагітності у жінок; з'являються проблеми з потенцією у чоловіків.
Як захиститися від отруєння кавунами
У ЦГЗ підкреслили, що причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники.
«Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані в місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм», – пояснили фахівці.
Щоб цього уникнути, слід ретельно мити кавун під проточною водою перед споживанням. Також не можна купувати кавуни на стихійних ринках та біля трас. Розрізані кавуни можна зберігати лише в холодильнику.
Кому слід обмежити вживання кавунів
Фахівці зазначили, що якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію в крові), варто обережно вживати кавуни, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів.
«У літрі кавунової м’якоті міститься приблизно 60 грамів цукру, тож, щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, пам’ятайте про міру в розмірі порцій та поєднуйте споживання цієї ягоди з іншою багатою на клітковину їжею», – йдеться у повідомленні.
Також вагітними не можна їсти багато кавунів, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки.
Дозувати споживання кавунів слід особам, які мають хвороби сечостатевої системи, особливо якщо вони ускладнені наявністю каменів у нирках. Надмірне вживання кавунів може спровокувати відходження каменів.
Раніше ми писали, як правильно обирати стиглий та смачний кавун.