Держфінмоніторинг розслідує відмивання Януковичем і його оточенням 77 млрд грн

10 квiтня 13:39

В Україні проводять фінансові розслідування стосовно осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей і сепаратистської діяльності на території України.

 

Державна служба фінансового моніторингу України (Держфінмоніторинг) підозрює екс-президента Віктора Януковича і його оточення у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму 77,2 млрд грн.

При проведенні фінансових розслідувань Держфінмоніторинг України координує свою діяльність з Генеральною прокуратурою, Службою безпеки, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством доходів і зборів та Національним банком.

Так, у березні завершено фінансові розслідування, за результатами яких до правоохоронних органів направлено 126 узагальнених та додаткових матеріалів.

Особливу увагу сконцентровано на розслідуванні фактів відмивання коштів, отриманих від корупційних дій, розкрадання та привласнення державних коштів і майна колишнім президентом України, його близькими, а також посадовими особами колишнього уряду та пов'язаними з ними особами.

Проводять фінансові розслідування стосовно осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей і сепаратистської діяльності на території України.

Особливу увагу приділено пошуку і блокуванню грошових коштів і всіх активів вищезазначених фізичних осіб у банківських та інших фінансових установах України.

Так, за результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом на території України виявлено рахунки 67 фізичних осіб (за станом на 1 квітня 2014 року) і заблоковано кошти:

- на банківських рахунках на суму 261,1 млн грн., 15 млн дол. США, 2,6 млн євро і 0,4 млн рублів РФ, дорогоцінних металів (золота і срібла) загальною вартістю 3,0 млн грн., а також акції загальною вартістю 1,1 млрд грн;

- на банківських рахунках 7 юридичних осіб, пов'язаних з вищезазначеними фізичними особами, кошти на загальну суму 630,9 млн грн.

Загальна сума заблокованих Держфінмоніторингом коштів за березень п.р., в еквіваленті української гривні становить - 2,2 млрд грн.

Окрему увагу було приділено пошуку вищезазначених активів за кордоном. Так, Держфінмоніторингом України направлено запити до підрозділів фінансових розвідок 136 країн світу з метою встановлення та подальшого блокування банківських рахунків, корпоративних прав, цінних паперів та інших прав вимог, рухомого та нерухомого майна, а також інших активів. Зазначені фінансові розслідування проводять завдяки безпрецедентній підтримці наших іноземних партнерів.

Особливо активне співробітництво здійснюється з представниками підрозділів фінансової розвідки та правоохоронними органами США і Великобританії. Проведено низку робочих зустрічей, на яких визначено подальші спільні заходи щодо виявлення і блокування активів колишніх високопоставлених і пов'язаних з ними осіб.

Одночасно Держфінмоніторинг України спільно з Національним банком України здійснює заходи з припинення діяльності так званих конвертаційних центрів та незаконного виведення валютних коштів за межі України. !zn

Читайте також:

Рахунки Єфремова заблокували за "фінансування тероризму"

Яценюк зобов'язав НБУ контролювати сумнівні валютні операції

Ландік звинуватив в організації заворушень в Луганську "банду Партії регіонів"

Єфремов відхрестився від організації заворушень у Луганську