Нестійка погода: в Укргідрометцентрі розповіли, якою буде весна 2023

Поділитися
Нестійка погода: в Укргідрометцентрі розповіли, якою буде весна 2023
Очікують і теплі дні, і різке зниження температури.

Ще восени  кандидат географічних наук, старший науковий співробітник, зав.відділу прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС України та НАН України Віра Балабух у своєму прогнозі для ZN.UA передбачила аномально теплу зиму 2022-2023 з великою кількістю температурних рекордів у січні.
У новому прогнозі, опублікованому на Facebook Укргідрометцентру, вона розповіла, яка весна чекає українців у 2023 році.

Віра Балабух нагадала, що середня за місяць температура повітря у січні була на 1-5 градусів вищою за  кліматичну норму, а на Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6 ⁰С і більше. Мова йде про нову кліматичну норму 1991-2020 рр..

«Якщо ж оцінювати погодні умови відносно 1961-1990 рр. то ці аномалії будуть ще більшими на 2-3⁰С. І це  середні за місяць аномалії температури повітря! Добові аномалії температури нерідко сягали 10-15⁰С. Тобто, в окремі дні січня температура повітря була такою, як за звичай спостерігається у листопаді, чи навіть жовтні», – зазначила вона.

Причиною такої аномально-теплої погоди, за словами експертки, є зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, та особливості атмосферної циркуляції, які спостерігались у північній півкулі. До таких  процесів належить, насамперед, Південне коливання, яке уже третій рік поспіль перебуває у від’ємній фазі – Ла-Нінья і впливає на погоду багатьох регіонів, і України також.

Поступово Ла-Нінья втрачає свою інтенсивність і уже на початку літа Південне коливання може перейти в додатну фазу – Ель-Ніньйо, яка зумовлюватиме уже інші процеси у північній півкулі. Проте, не зважаючи на зменшення інтенсивності Ла-Нінья, його вплив  на глобальну атмосферну циркуляцію ще зберігатиметься  до кінця лютого і на початку весни.

За оцінками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського центру середньотермінових прогнозів  весна в Україні  очікується теплою. Середня за сезон температура повітря може бути  вищою за норму на 1-2⁰С. Такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури повітря. Така температура повітря у лютому та березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів.  Проте, стратосферне потепління, яке зараз почало розвиватись, може посилити  меридіональну циркуляцію атмосфери і сприятиме  затокам  арктичного повітря з півночі, північного заходу та сходу, які зумовлюватимуть нестійку погоду, особливо у першій половині весни.

Нагадаємо, синоптики розповіли, якою буде весна 2023 в Києві.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі