Вчені засумнівалися у користі помірного вживання алкоголю для здоров'я серця

Поділитися
Вчені засумнівалися у користі помірного вживання алкоголю для здоров'я серця Вживання алкоголю підвищує ризик розвитку хвороб серця © bohdan.com.ua
Алкоголь виявився пов'язаним із ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

Вчені з Університету Англії Раскін та Університетського коледжу Лондона поставили під сумнів поширену думку про те, що помірне вживання алкоголю може бути корисним для здоров'я серця. За їхніми словами, вживання навіть нижчої, ніж рекомендовано, кількості алкоголю пов'язане з ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, повідомляє Science alert.

Вважається, що вживання червоного вина є корисним для здоров'я. Дослідження показують, що ті, хто вживає малу чи помірну кількість алкоголю, менш схильні до розвитку хвороб серця, ніж ті, хто взагалі не п'є. Червоне вино навіть входить до складу середземноморської дієти, що вважається найкориснішою у світі.

Захисний ефект алкоголю для серцево-судинної системи отримав позначення U-або J-подібна залежність. Але в новому дослідженні вчені заявили про те, що все не так.

Дослідники вивчили дані 350 тисяч людей із бази UK Biobank. 333 тисячі з них вживали алкоголь, а 22 тисячі ніколи в житті його не пили. Вчені припустили, що більшість людей перестають пити алкоголь через проблеми зі здоров'ям, тому вирішили не розглядати тих, хто будь-коли його вживав.

Але навіть незважаючи на це, ті, хто ніколи не вживав алкоголь, були старшими, страждали від вищого тиску, мали більш високий індекс маси тіла і вели менш рухливий спосіб життя. Це означає, що вони вже більш схильні до ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Тоді вчені вирішили порівняти тих, хто вживав найменше алкоголю, з тими, хто пив набагато більше.

Виявилося, що вино мало мінімальним захисним ефектом від ішемічної хвороби серця, але не захищало від інших. Ті ж, хто вживав пиво, сидр та інші алкогольні напої, навіть у меншій кількості, ніж рекомендується органами охорони здоров'я, мали більш високий ризик розвитку хвороб серця.

«Хоча ми багато чуємо про те, що любителі вина мають нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця, наші дані показують, що ризик інших серцево-судинних захворювань у них не знижується», - пишуть дослідники.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі