Хай живе полігамія?

Поділитися
Марлен Хеммон знає, що це таке, коли тебе ненавидять і полюють на тебе. 1953 року, коли вона була ще ди...

Марлен Хеммон знає, що це таке, коли тебе ненавидять і полюють на тебе. 1953 року, коли вона була ще дитиною, її батька — разом із десятьма іншими чоловіками з їхнього маленького містечка Шорт-Крік у штаті Арізона —арештували й відправили до в’язниці за обвинуваченням у багатоженстві. Її разом із матір’ю, братами й сестрами змусили залишити будинок і переїхати до сусіднього міста. Через тиждень батька звільнили з тюрми. Але сім’я, побоюючись подальших переслідувань із боку поліції, так і жила окремо, таємно листуючись із ним протягом наступних шести років. «У нашому суспільстві панувало уявлення про те, що ми повинні жити тихо, аби не накликати на себе біду, — каже вона. — Нас так учили жити: тихо й без шуму».

Тепер усе інакше. Хеммон, сама залучена в полігамні стосунки, стала одним із засновників організації Centennial Park Committee, яка лобіює скасування кримінальних покарань за полігамію. Хеммон належить до нової хвилі активістів за дозвіл полігамії, котрі почали вести свою діяльність одночасно з активістами масового руху за легалізацію гомосексуальних шлюбів. Нині у Федеральному суді США розглядається позов, що оспорює закони, які забороняють багатоженство, а телеканал НВО почав транслювати новий серіал, присвячений полігамії. «Боротьба за право на полігамію стане наступним етапом битви за громадянські права», — говорить Марк Хенкель, засновник організації прибічників полігамії — євангельських християн (сайт TruthBearer.org). До діяльності, яку ведуть Хенкель і Хеммон, приєднуються інші групи активістів, зокрема Principle Voices, організація дружин, котрі живуть у полігамних шлюбах у штаті Юта. Усіх надихає приклад Канади, де в січні міністерство юстиції у своїй доповіді рекомендувало скасувати покарання за полігамію.

Пара на прізвище Кук із штату Юта подала позов до суду після того, як їхній шлюб відмовилися офіційно зареєструвати. Річ у тому, що пан Лі Кук уже був одружений і хотів зареєструвати шлюб зі ще однією жінкою. Торік Федеральний суд США опротестував цей позов, і нині його розглядає окружний апеляційний суд США. Адвокат позивачів Брайан Барнард планує використовувати на захист позивачів ухвалу, винесену Верховним судом США 2003 року за позовом «Лоуренс проти штату Техас» у справі про содомію. Верховний суд ухвалив: громадяни «мають цілковите право на приватне життя без втручання в нього уряду». На думку Барнарда, таке визначення можна застосувати й до полігамних стосунків.

Майже завжди, коли порушується питання про легалізацію полігамії, його використовують для того, аби підсилити докази противників гомосексуальних шлюбів. Так, сенатор Рік Санторум 2003 року сказав в інтерв’ю агентству Associated Press, що легалізація гомосексуалізму заклала б основи для легалізації двоєженства, полігамії та інцесту. Такі аргументи дратують деяких активістів руху за права геїв, котрі вважають: усі ці проблеми абсолютно не пов’язані між собою. «Чесно кажучи, я не хотіла б побачити в Newsweek статтю на захист полігамії, бо наші опоненти пов’язують цю проблему з нашою, а ми вважаємо це окремою проблемою», — говорить Каріса Каннінгхем, директор по зв’язках із громадськістю організації захисту прав геїв і лесбіянок Gay and Lesbian Advocates and Defenders. Активісти руху на захист полігамії також не раді, коли їх пов’язують із гомосексуалістами. Вони уважно спостерігають за перебігом боротьби на захист прав гомосексуальних шлюбів, але вони зовсім інші за натурою — релігійні й консервативні — і, як Хенкель і Хеммон, вважають гомосексуалізм гріхом.

Полігамію як спосіб життя обрали порівняно небагато американців. За оцінками експертів, у Сполучених Штатах налічується від 30 до 50 тисяч багатоженців, котрі зараховують себе до мормонів. І це попри те, що багатоженство в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яку найчастіше пов’язували з мормонами, було заборонено ще 1890 року.

Крім того, багатоженців дедалі стає більше серед євангельських християн і мусульман, і, за твердженням деяких експертів, їхня кількість може незабаром перевищити кількість багатоженців-мормонів.

Не дивно, що право на полігамію майже не підтримують ті люди, котрі самі не залучені в полігамні стосунки. Відповідно до результатів опитування Фонду Геллапа, проведеного у травні 2005 року, 92% американців є противниками полігамії, забороненої законом у всіх 50 штатах США. Тим часом нечисленний рух багатоженців може здобути підтримку із зовсім несподіваного боку — від телеканалу НВО. Цього тижня канал почав транслювати нову драму «Велике кохання», де полігамна родина постає в дуже вигідному світлі.

«Ми цінуємо наш спосіб життя й повинні заявити про себе», — каже Хеммон. Багатоженці зрештою стали заявляти про себе, але чи прислухається хтось до них?

За матеріалами сайта www.inopressa.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі