Ізраїль почне постачати танки до Грузії

Поділитися
Ізраїль почне постачання сучасних танків «Меркава-4» до Грузії. Міноборони Ізраїлю дало «добро» на постачання «Меркава-4» арміям дружніх держав при узгодженні з американською адміністрацією. До числа дружніх країн увійшла і Грузія.
Ізраїль почне постачання сучасних танків «Меркава-4» до Грузії. Міноборони Ізраїлю дало «добро» на постачання «Меркава-4» арміям дружніх держав при узгодженні з американською адміністрацією. До числа дружніх країн увійшла і Грузія.Раніше ізраїльська військова промисловість виробляла кілька десятків танків «Меркава-4» на рік, і всі вони йшли на озброєння виключно ЦАХАЛу. Нагадаємо, після серпневої війни 2008 року Ізраїль на вимогу Росії припинив постачання озброєнь до Грузії. Однак у зв'язку з тим, що Росія продовжує постачання стратегічних озброєнь супротивникам Ізраїлю в регіоні (зокрема потужних протикорабельних крилатих ракет «Яхонт» сирійцям) Ізраїль відновлює військове співробітництво з Грузією, чия армія залишилася практично беззбройною в результаті війни з Росією. Нагадаємо, у серпні міністр закордонних справ Ізраїлю Авігдор Ліберман заявив, що Ізраїль не буде співпрацювати з Грузією у військовій сфері. У ході зустрічі з міністром регіонального розвитку та інфраструктури Грузії Рамазом Ніколаїшвілі глава МЗС Ізраїлю двічі підкреслив: «З урахуванням чутливості ситуації на Близькому Сході і на Кавказі військове співробітництво не стоїть на порядку двосторонніх відносин». Замість цього він зробив акцент на активізації торгово-економічних зв'язків з Тбілісі у «цивільній сфері». З початку цього року російські спецслужби та експерти не раз заявляли, що грузинська армія переозброюється прискореними темпами, закуповуючи озброєння в Ізраїлі. Так, у лютому 2010 року деякі агентства цитували джерела у російських спецслужбах, які повідомляли, що грузини уклали контракт з ізраїльтянами на постачання 50 тисяч автоматів АКС-74, близько тисячі гранатометів РПГ-7 і майже 20 тисяч 40-мм гранат до них, а також близько 15 тисячі 5,56-мм штурмових гвинтівок (судячи з усього, американського чи ізраїльського виробництва). Постачальником озброєнь, за даними російських джерел, була ізраїльська компанія Ropadia Ltd, яка зареєстрована на Кіпрі. Грузинські офіційні особи найвищого рівня заявляли про те, що Ізраїль сприяє зміцненню оборони їхньої країни. На думку різних експертів, налагодженню військового співробітництва дуже сприяв факт наявності у колишнього міністра оборони Грузії Давида Кезерашвілі другого - ізраїльського - громадянства. Нагадаємо, раніше міністерства оборони України і Грузії домовилися про співпрацю двох країн в оборонній сфері на 2011 рік, повідомила прес-служба українського Міноборони. Відповідний план сторони затвердили на зустрічі голів оборонних відомств у Тбілісі.

За матеріалами «Курсора»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі