У небі над Лондоном ледь не зіткнулися два літака

Поділитися
© timeszp.com
Британське бюро з розслідування авіаційних подій оприлюднило дані розслідування про катастрофу, яка ледь не сталася над Лондоном в липні 2009 року. Про це 9 вересня пише «Бі-бі-сі».

Британське бюро з розслідування авіаційних подій оприлюднило дані розслідування про катастрофу, яка ледь не сталася над Лондоном в липні 2009 року. Про це 9 вересня пише «Бі-бі-сі».

Тоді на висоті 1,2 кілометра ледь не зіткнувся приватний літак Cessna 525 Citation, що належить німецькій компанії, і пасажирський «Боїнг-777» Turkish Airlines.

У критичний момент відстань від «Боїнгу» до «Сессни» складала 800 метрів. При цьому пасажирський літак, на борту якого було 232 особи, був лише на кілька десятків метрів вище.

Як мовиться в звіті комісії, диспетчер дав вказівки  приватному літаку набрати висоту 900 метрів. Пілоти, мабуть, не розчувши ці інструкції, повідомили, що підніматимуться до 1200 метрів. Проте диспетчер не помітив, що йому відповів екіпаж німецької «Сессни».

У цей момент на посадку в Хітроу заходив літак «Турецьких авіаліній», якому диспетчер сказав знижуватися до 1200 метрів.

В умовах поганої видимості єдине, на що могли орієнтуватися пілоти - автоматична система виявлення перешкод.

Проте пілоти турецького лайнера не звернули увагу на три попередження системи, що повідомляла про близьке перебування іншого літака. Тоді як на «Сессне» це устаткування зовсім не було встановлене.

Приватний літак, що наближався, в якому були два члени екіпажа і один пасажир, помітив льотчик-спостерігач, що сидів на пасажирському місці в «Боїнгу». В той момент, за його словами, «Сессна» знаходилася нижче на 30 або 60 метрів.

У своєму звіті капітан приватного літака заявив, що бачив пасажирський лайнер увесь час, як набирав висоту, але подумав, що «Сессна» зможе пройти вище.

Бюро з розслідування авіаційних подій, зробила всновки з події, та рекомендувало зробити обов'язковим для всіх літаків, що літають над Лондоном, установку системи TCAS II, що  запобігання зіткненням у повітрі.

За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі