Чистий четвер: традиції святкування

Поділитися
Чистий четвер: традиції святкування © uk.wikipedia.org
На свято прийнято готувати четвергову сіль.

2 травня віряни відзначають Чистий четвер. Це четвертий день Страсної седмиці або Страсного тижня. У Чистий четвер заведено наводити порядок в домі та готуватися до Великодня.

Що треба робити на свято

У давнину з цим свято пов'язували багато традицій. Зокрема, вважалося що у Чистий четвер вода набуває цілющих властивостей, тому необхідно встигнути скупатися до світанку. Після цього віряни йшли на сповідь до храму.

Також в цей день необхідно прибирати та наводити порядок в домі, щоб встигнути до Великодня. Господині також прикрашали кімнати у будинку рушниками.

Ввечері з церкви приносили свічку, якою випалювали хрест над дверима, її потім зберігали до наступного Чистого четверга. Вважалося, що це захистить оселю від злих сил.

У Чистий четвер існувала традиція готувати четвергову сіль. Вона має чорний колір і більше схожа на маленьке вугілля. Звичайну сіль загортали у тканину, і відправляли поверх дров до груби. Потім їх підпалювали та закривали піч. Таким чином продукт перебував у жарі 3-4 години. Сіль збирали дерев'яною ложкою та зберігали у полотняному мішечку або скляному посуді. Після приготування четвергову сіль несли до церкви на Великдень та освячували разом із іншими продуктами.

В цей день також господині пекли паски.  Але до випічки можна було приступити лише після прибирання у будинку.

Молитви у Чистий четвер

Як сповідь очищає, як вода бруд знімає, так і ти, четвер, чистим будь. Очисти мене від усякого зла, від образи людям, від непослуху, від нестримання, від диявольської хули, від поганої поголоски, від злих розмов, бісівських суперечок. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

***

Спаси, Господи, і помилуй батьки моя (імена), братію і сестри, і споріднені моя по плоті, і вся ближні роду мого, і други, і даруй їм мирна Твоя і премірна блага. Батьки моя, братію, сестри, дружину, чада і вся ближня роду мого у здоров'ї і довгоденстві дотримай. Визволи їх від усякої скорботи і потреби, даруй їм достаток плодів земних і у всіх благих починаннях помічник їм буди. До них же і мене під час своє благополучна поверни, та радіє милостем твоїм, завжди благословимо всесвяте ім'я твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі