Прощена неділя: традиції свята

Поділитися
Прощена неділя: традиції свята © pixabay/ornaw
У це свято прийнято просити пробачення.

17 березня християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Її святкують в останній день Масничного тижня. Наступного дня починається Великий піст.

Що прийнято робити у свято

У цей день потрібно звільнитися від образ, пробачити всіх кривдників і самому вибачитися. Це дозволить увійти у Великий піст з легким серцем.

Якщо людина не може пробачити, їй треба сходити до храму на сповідь. Слід також помолитися за кривдника та поставити свічку за здоров'я.

В останній день Масляної традиційно влаштовували гуляння, ходили в гості та спалювали опудало зими. Прощена неділя – це останній день, коли можна їсти яйця та молочні продукти.

У свято також прийнято відвідувати церкву, де відбувається богослужіння. Під час служби читають частину Нагірної проповіді, де йдеться про прощення ближніх.

Як просити пробачення у Прощену неділю

Це свято передує Великому посту – часу підготовки до Великодня. Його сенс полягає не так у відмові від їжі, як у духовній підготовці. Тому в цей день необхідно щиро попросити пробачення та пробачити. Це допоможе увійти у піст з легким серцем.

Важливо не лише вибачитися, а й пробачити. Бо прихована образа не дозволить повністю очиститися під час посту.

За традицією, необхідно сказати «Пробач мені, якщо можеш!». У відповідь слід вимовити «Бог простить і я прощаю».

Сенс її полягає у тому, що Бог має пробачити, оскільки люди грішні і не можуть повною мірою усвідомити, кого прощати, а кого – ні.

Молитва у Прощену неділю

 Спаситель, навчи мене пробачити від щирого серця всіх, хто чимось мене образив. Я знаю, що не маю права на помилування, що не можу постати перед тобою з почуттями ворожнечі, які таяться в моїй душі. Зачерствіло моє серце! Немає в мені любові! Допоможи мені, Господи! Молю Тебе, навчи мене пробачити тих, хто образив мене, як сам Ти Бог мій, на хресті пробачив ворогів твоїх! Амінь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі